• 13

Beograd na vodi doneće novi i moderniji izgled prestonice Srbije (FOTO)

- To je projekat koji ukoliko se realizuje u mnogome može da doprinese razvoju Srbije, a Beograda pogotovo - kaže predsednik privremenog veća Beograda

  • 13

Prema najavama iz Vlade Srbije, Beograd bi kroz projekat "Beograd na vodi" trebalo da dobije novi izgled, koji će mu doneti i nove prihode. Tokom razgovora sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, ugovorena je investicija od 3,1 milijarde evra. Svoje viđenje tog projekta predstavio je i Muhamed Alabar, čovek koji je izgradio najveći deo Dubaija i Abu Dabija.
U gradu veruju da će odraz Beograda u Savi biti jasniji, i to na površini od Starog železničkog do Brankovog mosta, odnosno na oko milion i po kvadratnih metara.

Predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali kaže da je ceo projekat rađen po uzoru na gradove koji su sličnog položaja kao Beograd - nalaze se na rekama. To su Kopenhagen, Linc, Mančester.

- To je projekat koji ukoliko se realizuje u mnogome može da doprinese razvoju Srbije, a Beograda pogotovo - objašnjava Mali.
Da bi se Beograd spustio na vodu, nisu dovoljne samo kozmetičke izmene priobalja, već treba izmestiti železničku i autobusku stanicu i rešiti problem zemljišta, na šta se godinama čeka, a za šta je novac nađen.
U državnom vlasništvu je 95 odsto zemljišta, a ostalih pet odsto biće regulisano kroz eksproprijaciju, kada taj projekat bude proglašen Projektom od nacionalnog značaja, tvrde u gradskoj upravi.
Siniša Mali kaže da je plan da se radi po fazama, a prema njegovim rečima, prva faza koja podrazumeva izgradnju velikog tržnog centra, ne zahteva ništa osim završetka Prokopa.
- Može da krene već krajem sledeće godine. Radi se o projektu koji bi trajao nekoliko godina - ističe Mali.

Na desnoj obali Save predviđen je deo za hotele, poslovnu zonu, stambeni prostor i sportske centre. Oni koji rade na projektu tvrde da će, iako je plan za izgradnju došao preko granice, "Beograd na vodi" angažovati domaću snagu - od fakulteta do gradilišta.
Direktor projekta "Beograd na vodi" Srđan Rupar napominje da je to najveći potez za Srbiju, pošto će i projektovati i graditi srpske firme.
- Govorim o milion i po kvadratnih metara novih površina i prostoru od oko 90 hektara koji treba infrastrukturno opremiti, a to su, saobraćajnice, pešačke staze prisupne staze, biciklističke staze, velike zelene površine - kaže Ruper.
Kao ključni adut, po kome će se taj plan razlikovati od prethodnih, u Gradu vide saglasnost sa Vladom, uvezenu ideju koja je potvrđena, ali i novac, koji je, kažu, izvestan.
Ideja o promeni namene i izgleda tog dela Beograda stara je nekoliko decenija i za to vreme menjala je i nazive.
(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    Mislim da je ovo skica za neki drugi bogati grad u Europi. :)

  • Т.М.

    Важи ал' на плажи... Дочекаћемо за једно 200 'dina...

  • mica

    A ko ce to da finansira? Ostali gradovi nase jadne zemlje?! Pu da bog da se svi podavili!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima