HAOS U CENTRU: Policija rasterivala demonstrante zbog Albanske izložbe (FOTO) (VIDEO)

Jake policijske snage tokom večeri bile su raspoređene oko Beogradskog izloga. Manja grupa okupljenih protestvovala je uzvikujući: "Živela Velika Albanija" i "Prodali ste Kosovo". Većih incidenata nije bilo

  • 64

Ispred Kulturnog centra Beograd, gde je otvorena izložba dve Albanke o zločinima nad Albancima u Podujevu, tokom večeri bile su raspoređene jake policijskle snage. Prisutna je bila i žandarmerija, zdužena za održavanje reda oko KCB-a.

Otvaranju izložbe, prisustvovao je između ostalih i lider LDP-a Čedomir Jovanović, kao i premijer Srbije Ivica Dačić.

- Ratovi su za sobom ostavili patnju. Srbija mora da se suoči sa istinom i da prestane da se identifikuje sa zločincima... Ako imate jasan stav osude i nepristajanja na politiku koja se ostvarivala zločinom, onda time manifestujete vrhunski patriotizam i činite sigurnijom ne samo našu nego i budućnost naše dece koja treba da žive u normalnoj zemlji koja poštuje svoj i život svih drugih -  rekao je na otvaranju izložbe Čedomir Jovanović.

Premijer Dačić istakao je da je na izložbu došao jer su mu rekli "da preti opasnost da izložba bude odložena". Premijer je istakao da je to uradio zato što je nama važno da postoji puna sloboda da se čuju ljudske sudbine koje su ostavile teške tragedije u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Dačić je naglasio i da je "naročito bila teška sudbina dece i civilnog stanovništva" ukazavši da je cilj i ove izložbe - da nikada više ne stradaju deca.

- Bilo bi loše ukoliko se ovakvom izložbom podrazumeva da se govori o našim ili njihovim zločinima jer žrtve su žrtve - rekao je premijer.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Biljana Srbljanović.

- Ova izložba ima umetnički značaj, ne gledam je sa političke strane. Treba svi da se suočimo sa zlodelima sa svake strane - izjavila je dramski pisac Biljana Srbljanović, koja je posetila izložbu.

Brojni ogorčeni građani protestvovali su ispred Beogradskog izloga.

- Ovo je sramota i ponovo otvaraju rane ovom napaćenom narodu. Ovakve izložbe ne treba održavati u Beogradu - rekla je za Telegraf ogorčena sugrađanka Ana Perić.

Manja grupa okupljenih građana uzvikivala je: "Živela Velika Albanija" i "Prodali ste Kosovo" . Policija je udaljila grupu od dvadesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija koji su protestovali protiv te postavke.

Tokom dana jake policijske snage obezbeđivaće su prostor oko Kulturnog centra Beograd. Nacionalističi pokret “SNP Naši” pozvao je ranije na svom zvaničnom sajtu “sve na izložbu šiptarskih umetnica”, dok su u komentarima sadržane pretnje.

Policija, pre tokom i za vreme izlozbe, nije privela nikoga iz grupe osoba koje su protestovale, rečeno je u Ministarstvu unutarsnjih poslova.

Glavno pitanje koje je otvaranje ove izložbe pokrenulo jeste da li bi Srbi mogli u Prištini organizuju izložbu o ubistvu dečaka na Bistrici u Goraždevcu, o masakru srpskih žetelaca u Starom Grackom ili masakru srpske dece u kafiću „Panda” u Peći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • duladulauopste

    18. decembar 2013 | 18:21

    Recite mi da ovo nije istina! Ne mogu da se nacudim, a ipak je to neko dozvolio. Mogli bismo mi u Pristini da organizujemo izlozbu o zlocinima nad Srbima. Ovo je sramota!

  • Slobodan Linker Jovanovic

    18. decembar 2013 | 18:26

    Toliko smo jadni da to nema nigde majke mi....kad ce oni takvu izlozbu otvoriti u centru Pristine nikad....jos se ljutimo na simunica covek brani svoju zemlju a ne ko mi J>EBE NAS SVAKO.. TAKO NAM I TREBA !!!!!!

  • aquarius

    18. decembar 2013 | 18:33

    bravo pandurčine, bravo, ljube vas tači, haradinaj i ostali srpski "prijatelji".... bolje ćerka qurva nego sin pandir, i obrnuto.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA