PITAMO VAS: Da li Nikola Tesla treba da počiva u hramu Svetog Save?

SPC pokrenula inicijativu da se Teslina urna prenese u najveći pravoslavni hram u Srbiji, iako do sada nije bila praksa da urne počivaju u hramovima, već samo mošti

Patrijarh Irinej i SPC pokrenuli su inicijativu za prenos urne Nikole Tesle u hram Svetog Save, iako se sada urna nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Ovu inicijativu načelno je podržalo i Privremeno veće grada Beograda, a Nebojša Čović je rekao da je to dobra ideja.

- Naučnik poput Tesle zaslužuje da počiva u hramu Svetog Save, kao i ostali znameniti Srbi, i potreban je još bolji tretman države i nacije prema njima. Nastojaćemo da što pre realizujemo predloge SPC - dodao je Čović.

Sa ovom idejom složio se i verski analitičar Živica Tucić koji kaže da nema nikakvih crkvenih i dogmatskih smetnji da urna sa Teslinim ostacima počiva u hramu Svetog Save.

- Možda do sada nije bila praksa da u crkvama počivaju urne, kao što je slučaj sa moštima, ali nema nikakvih crkvenih smetnji u tome i pozdravljam ovu inicijativu SPC - rekao je Tucić za Telegraf.

Ranije je bilo pokušaja čak i da se kanonizuje Nikola Tesla i proglasi za sveca, ali ta inicijativa za sada nije prošla. Postoje i oni koje se ne slažu da Teslina urna treba da bude u hramu Svetog Save, te smatraju da je Tesli mesto u muzeju.

Kakav je vaš stav ovoj inicijativi? Imate reč.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    14. januar 2014 | 20:00

    Mislim da jedan takav naučnik zaslužuje mauzolej jer je toliko zadužio ovu planetu da je sramota da mu to već nismo sagradili. Radije da ga strpamo kod Sv. Save? Ma ajde. Jadna zemljo koja ne ceniš svoj sopstveni um najvećeg među najvećima!

  • dragutin

    14. januar 2014 | 20:03

    Ako Tesla nije zaslužio da ima svoj spomen dom, mesto kao zgradu u kojoj će da budu izložene njegove ideje, opiti i genijalnost, ne znam ko na svetu onda to sme da ima. Zašto da ga se gura u neki crkveni prostor? Jer je jevtinije? Sramota.

  • Dzedaj

    14. januar 2014 | 19:41

    Ne treba. Svaka cast coveku ali nije kanonizovan za svetca tako da mu nije mesto u hramu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA