ČOVIĆ: Dobra ideja da se zemni ostaci Tesle prenesu u Hram svetog Save!

Na sastanku SPC-a, u Patrijaršiji, kom je prisustvovao član Privremenog organa uprave u Beogradu Nebojša Čović, razgovaralo se i o mogućnosti izmeštanja zemnih ostataka Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom naučniku u Hram svetog Save

  • 13

Član Privremenog organa uprave u Beogradu Nebojša Čović podržao je danas predloge Srpske pravoslavne crkve iznete na sastanku u Patrijaršiji i najavio da će privremena gradska uprava nastojati da ih što efikasnije i u što kraćem roku reši.

Čović je rekao da je ideja SPC da se zemni ostaci Nikole Tesle prenesu u Hram svetog Save dobra i da smatra da takav naučnik i znameniti Srbih zaslužuje još bolji tretman svoje države i nacije.

- Na božićnom paljenju badnjaka imao sam prlike da razgovaram sa patrijarhom oko problema crkve koji su u nadležnost grada Beograda, a svojevremeno sam kao gradonačelnik sa SPC uspeo da obezbedim 20 lokacija za izgradnju hramova i potpuno podržavam njihove zahteve koji su skromni i potrebni građanima - rekao je Čović, koji je i dobitnik ordena Svetog Save prvog reda.

- Jedan od prvih je da se urbanistički najzad reši lokacija Hrama Svetog Save da ne stoje ograde, a onda po redu i ostali problemi - naveo je Čović Tanjugu i ukazao da je patrijaršijska biblioteka, za koju je potrebno naći adekvatan prostor, od izuztene vrednosti i predstavlja nacionalno blago.

Patrijarh srpski Irinej i predstavnici Privremenog organa Beograda razgovarali su ranije danas o rešavanju problema crkve na području Beograda, a do kraja sedmice biće formirana radna grupa koja će na tome raditi.

Na sastanku u Patrijaršiji razgovaralo se i o mogućnosti izmeštanja zemnih ostataka Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom naučniku u Hram svetog Save, kao i o lokacijama za izgradnju novih crkava na području Beograda i patrijaršijskoj biblioteci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    13. januar 2014 | 23:19

    Nikola Tesla je veće simpatije gajio prema budizmu nego prema hrišćanstvu, stoga ne vidim neki preterani smisao u ideji da se njegovi ostaci dovode u bilo kakvu vezu sa pravoslavljem, a kamoli sa spc kao organizacijom.

  • Dejan

    13. januar 2014 | 23:33

    Svaka cast Tesli, ali mesto mu nije u hramu!

  • Lamine

    14. januar 2014 | 00:11

    Čekaj bre... Čoveče, odakle više izlaziš... Šta je tvoja potreba? Šta je tvoj motiv? Šta ti želiš? Daj da pokrenemo akciju da radiš jednu ali dobru stvar. Naravno, dok se neko ne seti da za ozbiljno shvati izveštaj anketnog odbora. Ali do tada... Pa, mnogo te je... Svuda. Često. Veoma često. Ne boj se... Zbog ove vesti i ko zna koliko i kakvih koje slede neće te ni tvoji gotiviti ni za 0,01% više. Ali stvarno. Ne boj se!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA