KOŠAVA KIDA: Vetar u Beogradu čak 2,5 puta brži od Useina Bolta i 8 puta brži od tramvaja!

Ekipa Telegrafa je istraživanjem došla do podataka da je vetar u Beogradu 2,5 puta brži od svetskog rekorda Useina Bolta, čak osam puta brži od tramvaja, jednak brzini najspretnije antilope i duplo sporiji od Noletovog servisa

  • 4

Snažni udari košave napravili su pravi haos u Srbiji. Vetar nosi sve pred sobom, usled jakih udara dva splava su se sudarila na Savi, a u nekoliko gradova Srbije organizovane su akcije spašavanja zavejanih putnika. Prostom računicom došli smo do podataka da je beogradski vetar čak 8 puta brži od beogradskih tramvaja, ali je brži višestruko i od najbržeg čoveka na svetu.

Iz "Puteva Srbije" apeluju na građane da bez preke potrebe ne kreću na put, a kako bismo vas uverili da nadležni znaju o čemu pričaju, uporedili smo brzinu udara vetra u Beogradu sa nekim najreprezentativnijih brzina.

Naime, prema podacima RHMZ-a trenutna brzina vetra u Beogradu je 25 m/s, što u prevodu znači da vetar za četiri sekunde pređe 100 metara.

Ako se uzme da je svetski rekord na 100 metara najbržeg čoveka na svetu Useina Bolta 9,58 sekundi, iz čega proizlazi da je Boltova brzina 10,4 m/s, dolazimo do podatka da je vetar čak 2,5 puta brži od Boltovog rekorda.

I tu se istraživanje ekipe Telegrafa, u saradnji sa našim čitaocem G.D. nije završilo. Ako uzmemo da je prosečna brzina beogradskog tramvaja 12,5 km/h, odnosno 3,5 m/s, dolazimo do zaključka da ovo vozilo pređe 100 metara za 28 sekundi.

Dakle, trenutna jačina vetra u prestonici je čak osam puta brža od tramvaja, a jednaka brzini koju u proseku dostigne najsnalažljivija antilopa, Tomsonova gazela kada beži od geparda. Tačnije, neki udari dostižu brzinu koju gepard mora da razvije da bi stigao svoju žrtvu, a što je oko 31 m/s.

Jedino od čega vetar s kojim ovih dana moramo da se borimo nije brži jeste servis Novaka Đokovića.

Ako uzmemo u obzir da se brzina najžešćeg Noletovog servisa kreće između 200 i 204 km/h što je 56, 84 m/s, više je nego jasno da je ma koliko apokaliptično delovao vetar čak duplo sporiji od Noletovog servisa!

Ne kažu džabe: "Jedan je Nole"!

Ovde možete da pogledate fotografije košave u Srbiji, koja će prema najavama meteorologa narednih dana da udara i brzinom od 120 km/h.

(K.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA