BG: Uvode kamere na divlje deponije

- Kako bismo sprečili širenje divljih deponija, zajedno sa policijom postavićemo kamere da bi odgovorni za ruglo konačno dobili ime i prezime - rekla je Zorana Mihajlović

  • 3

Na inicijativu građana, JKP Gradska čistoća počelo je akciju uklanjanja takozvanih "divljih deponija" u gradskim opštinama.

Do sada je očišćeno skoro hiljadu kubika raznog otpada u delu od naselja Belvil do hotela Holidej in, saopštilo je to preduzeće. JKP „Gradska čistoća" započela je akciju uklanjanja deponije u okolini nehigijenskog naselja na okretnici autobusa 75 na Bežanijskoj kosi.

Ministarka Zorana Mihajlović je istakla podršku akciji „Čistoće", naglasivši da u Beogradu postoji više od 200 deponija.

- Akcija je koordinirana između nevladinog sektora, građana, Privremenog organa grada Beograda, „Čistoće", gradskih sekretarijata i ministarstva. Želim da napomenem i da smo u prethodnom periodu, kao ministarstvo tokom 2011. godine dali 35 miliona dinara za projekat „Očistimo Srbiju", u okviru koga je i uklanjanje divljih deponija, ali se u Beogradu one stalno pojavljuju. Kako bismo to sprečili, dogovorili smo se sa ljudima iz grada da koordiniramo akciju i sa policijom, postavimo kamere, kako bi odgovorni za ruglo konačno dobili ime i prezime. Ovakva mesta su izvor zaraze i traže sistemsko rešavanje, koje nažalost izgleda tek sada pokrećemo - rekla je Mihajlovićeva.

Siniša Lazarević, v.d. direktora JKP „Gradska čistoća", naglasio je da je na današnjem uklanjanju deponije angažovano nekoliko desetina radnika, pet transportnih vozila i više specijalizovanih mašina.

- Deponija će biti očišćena za najviše tri dana, jer procenjujemo da ima više od 300 kubika otpada. Sledeće nedelje radićemo na Paliluli, a nakon toga na Čukarici. Najveća deponija do sada bila je kod naselja „Belvil", odakle je pre mesec dana odneto oko hiljadu kubika otpada, a nakon nje uklonjeno je još osam manjih, sa ukupno 350 kubika raznog smeća na teritoriji opština Zemun, Palilula, Voždovac, Čukarica i Rakovica - kazao je Lazarević.

Slobodan Stanojević, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove, ukazao je na potrebu hitnog rešavanja problema koji preti da ugrozi zdravlje ljudi, te je potrebno pronaći trajno rešenje kojim će se problemi deponija svesti na minimum.

- Ovde je reč o protivpravnom ponašanju, što se mora sankcionisati. Uz sve mere, pojačaćemo i rad inspekcijskih organa, jer se radi ne samo o aktuelnom komunalnom problemu već i o potrebi da zaštitimo zdravlje ljudi i našu životnu sredinu - ukazao je Stanojević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesto najgluplje sto sam cuo

    13. februar 2014 | 13:19

    Ovo je nešto najbesmislenije što sam ikada čuo.Prvo,u redu da stave kamere,ali da to ne objave,već kad tajno snime,da pokažnjavaju počinioce.Ne Oni ih obaveste.I sad će naravno da nađu novu lokaciju a mi cemo imati divlje deponoje pod video nadzorom koje inače treba da se uklone.Dakle,umesto da tajno snime počinioce,kazne ih,pa uklone deponiju,oni će da snimaju smeće gde niko nije lud da istovaruje novo kad zna da ga snimaju.Genijalno.Samo budala ovo može da smisli!

  • sany

    15. februar 2014 | 22:37

    Da li je minisitarka i u jednom momentu pomislila da je rešenje stručne obrade deponija zapošljavanje inženjera zaštite životne sredine.Ministarko poštuj struku

  • Stef

    13. februar 2014 | 22:22

    Briga nju dal ce da doprinese i ocisti deponiju, bitnije njoj da se cuje kako postavlja kamere i da skuplja poene kod ljudi, kao radi nesto pametno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA