DUBAI: Predstavljen Master plan "Beograda na vodi"

Ukupna površina "Beograda na vodi", uključujući stambeni i poslovni prostor, iznosiće 1.850.000 metara kvadratnih. Dužina bulevara iznosiće 1,8 km, a širina 40 metara. Gradiće se u tri velike faze

  • 19

Master plan za projekat "Beograd na vodi" predstavljen je danas u Dubaiju, a prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao prezentaciji, ocenio je da "ovaj projekat znači novo rođenje Srbije".

Na predstavljanju Master plana istovremeno su predstavljena i idejna rešenja za Kulu Beograd i tržni centar. Firma "Eagle Hills", koja će graditi "Beograd na vodi", raspisala je konkurs za arhitektonska rešenja za dva objekta - Kulu Beograd i tržni centar.

Kako se u saopštenju pres službe Vlade Srbije navodi, na konkursu su učestvovale najpoznatije firme u svetu, a među njima i ona koja je dala arhitektonsko rešenje za zgradu Burdž Kalifa "SOM" i koja je u celom svetu poznata po izgradnji kula i lendmark zgrada.

- Ukupna površina "Beograda na vodi", uključujući stambeni i poslovni prostor, iznosiće 1.850.000 metara kvadratnih. Dužina bulevara iznosiće 1,8 km, a širina 40 metara. Gradiće se u tri velike faze, a prva u pet etapa - navodi se u saopštenju.

Kako je na prezentaciji istaknuto, četiri najveće svetske kompanije već su dostavile osam predloga za Kulu Beograd, od kojih su četiri ušla u uži krug, dok su za tržni centar u uži izbor ušle dve ponude. Vučić je nakon sastanka, obraćajući se novinarima, rekao da će u izgradnju projekta "Beograd na vodi" biti uključene firme i arhitekte iz Beograda i da će oko 20.000 ljudi biti zaposleno.

- Beograd će postati regionalni centar. Bićemo zemlja koja privlači najveći broj turista i investitora u regionu. Ovaj projekat znači novo rođenje Srbije - istakao je Vučić.

Prvi potpredsednik vlade je istakao i da je potrebna politička i ekonomska stabilnost neophodna za privlačenje stranih investicija i da je Srbija zemlja u kojoj su ti uslovi ispunjeni.

- Jedan od najznačajnijih objekata "Beograda na vodi", Kula Beograd, biće završena do 2017. godine. Mi gradimo širom sveta i fokusirani smo na način života stanovnika zemlje u kojoj radimo. Mi ćemo izgraditi nešto čime će se Srbija ponositi - izjavio je Muhamed Alabar.

Vučić trenutno boravi u Abu Dabiju, odakle je na kratko došao u Dubai na prezentaciju Master plana. U toku dana sastaće se sa šeikom Muhamedom bin Zajedom u Abu Dabiju, gde će razgovarati o kreditu UAE Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sarena laza

    2. mart 2014 | 16:49

    Koji je interes arapskih investitora da uloze novac u ovakav projekat, gde je platezna moc gradjana i generalno njegov standard minimalan. Vecinom ce ovo biti nekretnine, koje ce ko moci da kupuje? Koja je ekonomska isplativost ovog projekta?

  • Starscream

    2. mart 2014 | 16:44

    Ova glupost ce mnogo vise kostati Srbiju nego sto nam se cini. Sada kada Vucic uzme taj kredit i naravno necemo moci da ga isplatimo ima da nam privatizuju i ovo malo sto je ostalo ne bi me cudilo i vodovode da privatizuju. Ali koliko vidim vama je bitno da lepo izgleda Bg ostalo nije bitno

  • Mido&Himzodas

    2. mart 2014 | 17:16

    Kako ovaj Vučić najednom zavoli muslimane??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA