Uklanjanjem šina počela realizacija "Beograda na vodi"

Početku radova prisustvovali su generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović i predsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali koji je istakao da je to istorijski dan za Beograd i Srbiju

  • 18

Realizacija projekta Beograd na vodi počela je danas uklanjanjem koloseka u železničkoj stanici Beograd u blizini mosta Gazela, a radovi na prvoj fazi izmeštanja železničkih kapaciteta biće završeni u roku od šest do osam meseci.

 

Početku radova prisustvovali su generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović i predsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali koji je istakao da je to istorijski dan za Beograd i Srbiju.

 

Mnogobrojnim novinarima koji su prisustvovali početku radova, Mali je rekao da je projekat Beograd na vodi razvojna šansa za celu zemlju i srpku građevinsku industiju, kao i da bi krajem godine trebalo da počnu radovi na izgradnji prva četiri objekta na prostoru Savskog amfiteatra.

 

 

Mali je istakao da će projekat Beograd na vodi biti "domaći proizvod" na kojem će raditi domaća građevinska industrija, sa oko 20.000 radnika, kao i domaće arhitekte.

 

Odgovarajaći na pitanja novinara, Mali je rekao da je već pripremljen ugovor o projektu Beograd na vodi koji će biti potpisan odmah nakon formiranja nove vlade, što će biti jedan od njenih prvih zadataka, kao i formiranje preduzeća Beograd na vodi.

 

On je rekao da uklanjanje železničke imovine ne mora da čeka potpisivanje ugovora, jer je svakako predviđeno izmeštanje glavne železničke stanice Beograd zbog izgradnje nove u Prokopu.

 

 

Da bi projekat Beograd na vodi bio realizovan potrebno je završiti izgradnju nove železničke stanice u Prokopu, izgraditi novu autobusku stanicu na Novom Beogradu, završit obilaznicu na potezu Bubanj Potok-Vinča-Pančevo.

 

Mali je rekao da bi do kraja godine trebalo da bude završena procedura u vezi sa projektnom dokumentacijom za izgradnju novog putničko-drumskog mosta preko Dunava kod Vinče i izrazio očekivanje da bi taj most mogao da bude izgrađen za četiri ili pet godina.

 

On je kazao da je neophodno izmestiti i transport opasnog materijala iz centra grada.

 

 

Mali je najavio da će biti ubrzane sve procedure, projekti, eksproprijacija zemljišta i izdavanje dozvola kako bi se maksimalno ubrzala realizacija projekta Beograda na vodi.

 

Prema njegovim rečima, na toj lokaciji živi oko 250 porodica, uglavnom u nehigijenskim uslovima i tek će se razmatrati kako će biti rešeno njihovo raseljavanje.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trinaesto prase

    8. mart 2014 | 13:54

    Čujem da sutra počinje kopanje plovnog kanala do Soluna, a prekosutra lansiranje prve srpske orbitalne stanice.

  • Vlada

    8. mart 2014 | 14:33

    Rasturice ovo malo pruge sto imamo i posle izbora ce ostati tako

  • Velimirovic

    8. mart 2014 | 14:15

    Lako je uklanjati kada niste postavljali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA