ZAMALO MASAKR NA DAN ZALJUBLJENIH: Hteli da zapucaju na prolaznike, pa da se ubiju!

Zamalo izbegnut masakr na Dan zaljubljenih u kanadskom gradu Halifaksu. Dvoje mladih planirali su da zapucaju na prolaznike, a zatim da se ubiju

  • 0

Kanadska policija je sprečila plan dvoje mladih ljudi da na Dan zaljubljenih zapucaju na prolaznike u Halifaksu, u Novoj Škotskoj, na istoku Kanade.

Masakr je bio planiran u subotu na javnom mestu u tom gradu na kanadskoj atlantskoj obali, a trebalo je da ga izvedu 19-godišnji Kanađanin i 23-godišnja Amerikanka koji su planirali nakon toga da se ubiju.

Sve je počelo u četvrtak kad je policija dobila dojavu o “ozbiljnoj oružanoj pretnji”, saopštila je Kanadska kraljevska žandarmerija (GRC) dodajući da je “brzo delovala” kako bi otklonila pretnju.

Mlada Amerikanka iz Ženeve u Ilinoisu, u Sjedinjenim Državama i mladić iz Timberlaea, prigradskog naselja na zapadu Halifaksa, "planirali su da dođu na javno mesto, zapucaju na prolaznike, a zatim se ubiju”, javlja GRC.

Policija je tokom istrage locirala Kanađanina tokom noći, u petak, u kući gde je pronađen mrtav, dodaje GRC ne navodeći da li je osumnjičeni pogođen u razmeni vatre s policijom ili se ubio.

Pola sata kasnije policija je uhapsila 23-godišnju Amerikanku na putu prema aerodromu u Halifaksu, a bila je u društvu jednog dvadesetogodišnjaka. Zatim je u petak oko 11.00 sati u Kol Harburu, južno od Halifaksa, uhapšen 17-godišnjak u vezi sa planiranjem tog masakra.

Foto: Tanjug/AP Photo/The Canadian Preš, Andrew Vaughan Foto: Tanjug/AP Photo/The Canadian Preš, Andrew Vaughan

"Ne bih to nazvao terorizmom", odmah je reagovao zamenik načelnika policije u Novoj Škotskoj, Brajan Brenan, kako bi umirio građane.

- To je zapravo grupa pojedinaca koji su bili u istom stanju duha želeći počiniti gnusan čin a onda se ubije - dodao je on na konferenciji za novinare.

Da su "uspeli izvesti svoj plan, najverovatnije bi prouzrokovali velike ljudske gubitke", ocenio je. Nije hteo da otkrije koje je to mesto na kom se na Dan zaljubljenih okuplja veći broj ljudi, gde su planirali pokolj.

Istražitelji nisu ništa rekli o stepenu umešanosti dvoje mladih Kanađana koji su u pritvoru. Policija je objavila da je zaplenila oružje, ne rekavši koje vrste, i novac.

Policija je pozvala Kanađane da budu oprezni i da odmah dojave ako vide ili čuju šta sumnjivo.

(Telegraf.rs / JutarnjiList)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA