NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI: Čak 60 odsto specijalista pred penzijom!

Među najstarijim kadrom jesu specijalisti iz neuropsihijatrije, gde ih je tek nekoliko desetina mlađe od pedeset godina. U narednim godinama penzionisaće se i više od polovine radiologa, kao i pedijatara i hirurga

  • 19

Od 16.000 specijalista, koliko nas trenutno leči u Srbiji, čak šeszdeset odsto njih je pred penzijom. Prema rečima direktorke Lekarske komore Srbije dr sci med. Tatjane Radosavljević, za pet, šest godina imaćemo ozbiljan deficit svih specijalista.

Ako uzmemo u obzir da je izmenama Zakona o buidžetskom sistemu, koje su nedavno usvojene, zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru do kraja 2015. godine jasno je da u narednom periodu nećemo ni podmalditi doktorski kadar.

Među najstarijim kadrom jesu specijalisti iz neuropsihijatrije, gde ih je tek nekoliko desetina mlađe od pedeset godina. Takođe, u narednim godinama penzionisaće se više od polovine radiologa, kao i pedijatara i hirurga. 

Neurologija i dermatologija su jedine oblasti u kojima imamo više mladih lekara. Poslednjih godina situacija se malo popravila i sa brojem ginekologa, kao i doktorima interne medicine.

Svesni situacije, Ministarstvo zdravlja je početkom godine donelo odluku o oblastima medicine koje su deficitarne u Republici Srbiji za 2013. godinu. Čak 13 oblasti određeno je kao deficitarne grane u kojima imamo manjak stručnjaka i u narednim godinama mladi doktori će se upućivati na ove specijalizacije.

To su: vaskularna i grudna hirurgija; anesteziologija, reanimatologija i intenzivna terapija; kardiohirurgija; radijaciona onkologija; radiologija; nuklearna medicina; patologija; medicinska mikrobiologija; klinička farmakologija; transfuzijska medicina; klinička biohemija i internistička onkologija.

Iako neće moći da se zaposle u naredne dve godine, možda ova odluka Ministarstva makar zaustavi negativan trend odlaženja doktora iz naše zemlje.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    30. decembar 2013 | 08:29

    Naravno da nece, jer je sve pismeno i obrazovano pobeglo glavom bez obzira iz Srbistana. Naravno to je posledica politike populizma i povladjivanja sirokim (polupismenim) narodnim masama, koja ce u narednim decenijama doci na naplatu...i vrlo verovatno ce dovesti ne do laganog vec rapidnog odumiranja celog naroda (period od 100ak godina ili 4-5 generacija).

  • Milena

    30. decembar 2013 | 08:23

    Kakva demagogija neinformisanin gradjanima !!! Donesite Zakon da lekari ne mogu da rade u državnoj ustanovi istovremeno i da ima ili radi u privatnoj ordinaciji, pa ćete da vidite da ima i previše lekara u državnim ustanovama. Praksa da lekari u državnim ustanovama za vreme radnog vremena odlaze u svoje privatne ordinacije i leče "profitabilne" pacijente a neretko sa ukradenim medicinskim sredstvima i lekovima a ćesto i opremom, je dolaskom nove ministarke, primilo takve razmere da pacijente koji dolaze u državne ustanove čekaju satima i danima na preglede !!! SRAMOTA !!!!

  • lek

    30. decembar 2013 | 09:55

    Pa kad je plata lekara, koji mora ceo život da se školuje, u državnoj ustanovi 55000din, a primanja sekretarica, sa srednjom školom, u republičkim ministarstvima preko 100000din. Laku noć Srbijo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA