Otvorena nova zgrada Arhiva Republičkog geodetskog zavoda

Projekat u okviru kojeg je otvoren objekat za digitalizaciju dokumentacije deo je ugovora o direktnoj donaciji koji je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji potpisala sa Republičkim geodetskim zavodom.

  • 0

Nova zgrada Arhiva Republičkog geodetskog zavoda danas je svečano otvorena kao deo projekta „Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda“. U novoj zgradi Arhiva obavljaće se skeniranje analogne katastarske dokumentacije sa teritorije Kosova i Metohije, a koja je u posedu RGZ-a, što će pružiti realne osnove da svi građani i pravni subjekti mogu brzo i lako doći do dokumentacije neophodne u postupku ostvarivanja imovinskih i drugih prava.

Projekat u okviru kojeg je otvoren objekat za digitalizaciju dokumentacije deo je ugovora o direktnoj donaciji koji je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji potpisala sa Republičkim geodetskim zavodom.

Svečanom otvaranju novog objekta pristvovali su visoki predstavnici Vlade Republike Srbije i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakla je ovom prilikom da je ministarstvo dalo punu podršku formiranju savremenog centra za konverziju podataka iz analognog u digitalni oblik, kakav je sada Digitalni arhiv Republičkog geodetskog zavoda. Ovim su udvostručeni tehnički kapaciteti arhiva, a u ovom prostoru će raditi 140 zaposlenih.

Foto: Promo Foto: Promo

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji je rekao: „Ovaj projekat doneće konkretne koristi licima koja žive na Kosovu*, bez obzira na njihovu nacionalnost. Kroz projekat, pomogli smo da se poboljšaju tehnički kapaciteti Republičkog geodetskog zavoda kako bi se stvorila digitalna arhiva sa podacima o zemljištu na teritoriji Kosova*. Kopija, u elektronskoj formi, biće predata Prištini. Na ovaj način, EU nastavlja svoju posvećenost uspehu dijaloga između Beograda i Prištine.”

Foto: Promo Foto: Promo

Prisutne je pozdravio i v.d. direktora Republičkog geodetskog zavoda, Zoran Popović, koji je izjavio da: "Ovaj objekat je opremljen savremenom opremom u cilju uspostavljanja efikasne proizvodne linije za digitalnu konverziju. Stvorena je mogućnost obrade stare i oštećene dokumentacije koja sada, u digitalnom obliku, ima složenu stukturu meta podataka u svim formatima veličine. Digitalni arhiv će stoga biti u prilici da pruži usluge i drugim državnim organima."

Foto: Promo Foto: Promo

Predstavnici Beograda i Prištine su, 2. septembra 2011. godine u Briselu, postigli dogovor o transferu katastarskih podataka kojipružaju potrebne podatke i dokaze o vlasništvu. Opšti cilj projekta, čija je vrednost tri miliona evra, je doprinos boljem ostvarivanju principa pravne sigurnosti, posebno u domenu prava svojine i drugim katastarsko-pravnim pitanjima.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA