VODA U BEOGRADU ISPRAVNA SAMO NA JEDNOM IZVORU: Evo gde jedino bezbedno možete utoliti žeđ u glavnom gradu

Kako objašnjava Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, najčešći problem jeste neodržavanje izvora

  • 2

Pored činjenice da Beograd ima blago od 30 izvora vode, jedino mesto u gradu na kojem možete popiti čistu i ispravnu vodu jeste izvor Svete Petke na Kalemegdanu. Gradski zavod za javno zdravlje sve ostale izvore trenutno je proglasio neispravnim.

VODA NA LIDU NIJE VIŠE BEZBEDNA: Evo i zbog čega je tako!

Kako objašnjava Dušan Avramović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, najčešći problem jeste neodržavanje izvora, zatim problemi sa zemljištem i padavinama. Takođe, izvorska voda ne znači uvek da je voda pijaća.

- Neke od javnih česama su u nadležnosti lokalnih samouprava, druge kontroliše "Beogradski vodovod"... Slabo se održavaju objekti, kada dođe do neispravnosti mi smo tu da dijagnostikujemo problem i na tome se priča završava - kaže Dušan Avramović, pišu Novosti.

Foto - Ilustracija: Pixabay, Milena Đorđević Foto - Ilustracija: Pixabay, Milena Đorđević

Avramović objašnjava da na javnim česmama izvorske vode u Beogradu nema filtera, najdragocenija tečnost se ne dezinfikuje i ne prečišćava. Pored toga što su nalazi za pojedine izvore potvrdili mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost, ova voda je proglašena neispravnom zbog povišenog nivoa podzemnih voda i neustanovljene sanitarne zaštite. U 65 odsto slučajeva dolazi do poremećaja mikrobiološkog kvaliteta izvorišta. Korišćenjem neispravne vode za piće, Beograđani mogu da "zarade" stomačne, crevne tegobe kao i kožne infekcije, ali i neko virusno oboljenje, pišu Novosti.

Javne česme koje se snabdevaju preko beogradskog vodovodnog sistema u potpunosti su ispravne za piće. Građani nesmetano sa njih mogu svakodnevno da koriste vodu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cccc ccc

    14. septembar 2016 | 19:24

    SRAMOTA ZA BEOGRAD I SRBIJU , PORED TOLIKO IZVORA I REKA .

  • rajko

    14. septembar 2016 | 01:02

    Dobro je i to,mi nemamo pijacu vodu 20 godina,puna je arsena preko dozvoljene mere tri puta,zabranjena je za kupanje,pranje,a primorani smo da je pijemo,svesno se trujemo,a to je verovatno i cilj da nas potruju sto pre sa sela,pa da nam se i tio otme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA