EU POMAŽE: Evo koje su evropske države i kako pomogle Srbiji!

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek odobrio je 200.000 evra za pomoć poplavljenjim područjima u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini

  • 18

Evropska unija (EU) aktivirala je svoj Mehanizam civilne zaštite nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koje su uputile Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove teritorija obeju zemalja, saopšteno je iz EU Info centra.

U prvom odgovoru na zahtev Srbije upućen Evropskoj uniji u četvrtak, danas su reagovale Slovenija, Bugarska, Nemačka, Mađarska, Austrija, Češka i Hrvatska, navodi se u saopštenju. Mađarska je odobrila angažovanje pet čamaca i helikoptera za spasvanje.

Češka je odobrila angažovanje tima spasilaca sa pumpom velikog kapaciteta, čamac i sedam vozila različitih namena. Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek odobrio je 200.000 evra za pomoć poplavljenjim područjima u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, saopštilo je večeras češko Ministarstvo inostranih poslova.

Iz Bugarske su u Srbiju upućena dva vatrogasna vozila sa 10 motornih pumpi velike crpne snage i više vozila i čamaca sa 16 pumpi visokog kapaciteta za izvlačenje vode. Na raspolaganje su stavljena i dva motorna čamca za spasavanje.

Peka Tijanen šef dežurne ekipe u Centru za koordinaciju je rekao da je srpska vlada u prvoj fazi zatražila pumpe i stručnjake, u drugoj helikoptere kako bi pomoć stigla do teško dostupnih područja.

- Očekujem da će pumpe stići u Srbiju najkasnije sutra - rekao je on.

Austrija je Srbiji ponudila pomoć u borbu protiv velikih poplava koje su zahvatile zemlju, javlja austrijska novinska agencija APA. Austrija je preko kriznih mehanizama EU, stavila na raspolaganje pumpe velikog kapaciteta, navela je agencija pozivajući se na neimenovanog portparola Evropske komisije.

Prethodno su pomoć Srbiji ponudile Nemačka i Bugarska, koje su stavile na raspolaganje čamce za spasavanje sa ekspertskim timovima, kao i Slovenija u vidu pumpi.

Tokom vikenda očekuje se angažovanje dodatnih kapaciteta iz zemalja članica Evropske unije, dok u subotu u Srbiju stiže tim iz Biroa za humanitarna pitanja Evropske komisije čiji će zadatak biti da angažuje pomoć za otklanjanje posledica poplava, dodaje se u saopštenju EU info centra u Beogradu.

Koordinacioni centar za urgentnu pomoć Evropske komisije je u neposrednom kontaktu i sa Centrom za vanredne situacije MUP-a Srbije, kao i sa zemljama učesnicama mehanizma, kako bi se utvrdile dalje mogućnosti za pružanje pomoći.

Ovo je inače drugi put da je Srbija zatražila pomoć od Centra EU. Prethodno se to desilo prošle godine takođe zbog poplava. Pomoć su zatražile i Slovenija i Bosna i Hercegovina, koja je tražila helikoptere.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    16. maj 2014 | 21:54

    A zasto niti jednu vijest o pomoci Crne Gore niste prenijeli? CG je uputila specijalnu ronilacku ekipu mupa RCG, a u toku je akcija prikupljanja finansijske pomoci o kojoj bruje svi mediji u Cg..mnoge banke, privatne i drzavne firme I opstine su se ukljucile u akciju.. Braco Srbi, Crnogorci su uz vas u svakom pogledu iako to mediji iz nekog razloga niti jednom do sada nisu prenijeli !!!

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    16. maj 2014 | 22:04

    A, sve je krenulo od končite

  • Zvone.

    17. maj 2014 | 00:30

    Braco Srbi, BJR makedonci su uz vas u svakom pogledu iako to mediji iz nekog razloga niti jednom do sada nisu prenijeli !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA