Kod Bora je najbogatije nalazište bakra, tvrde Kanađani: Istraživanja u toku!

Nalazišta u kojima procenat bakra prevazilazi jedan odsto smatra se profitabilnim

  • 3

Kanadska kompanija "Nevsun" okončala je istražne geološke radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i nedvosmisleno potvrdila da je resurs koji su istraživali najbogatije nalazište bakra i zlata na svetu, pišu "Večernje novosti".

Ovaj srpski grad je filmska Meka: Gotovo snimanje "Robina Huda" na MOĆNOJ LOKACIJI (FOTO)

Kao u dobra stara vremena: Borski maturanti šetali korzoom, pa zaplesali valcer (FOTO)

Prema saznanjima tog lista, Kanađani su uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata na dubini od 600 metara pronašli i partiju od 12 metara u kojima sadržaj bakra ide i do 34 odsto u rudi.

Nalazišta u kojima procenat bakra prevazilazi jedan odsto smatra se profitabilnim, navode "Novosti".

U Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" trenutno se eksploatiše ruda sa najviše 0,3 odsto bakra u rudi.

Informacije "Novosti" ukazuju da je "Nevsun" dobio i dodatna istražna prava da nastavi za potragom za bakrom i zlatom i u okolini, jer postoje naznake da je to ležište daleko veće od onog koje je do sada uokvireno.

Foto: Telegraf

Prema podacima lista "Novosti", postoji još najmanje 20 istražnih polja, koji se "naslanjaju" na Čukaru peki i šire se ka zaječarskom basenu "Nikoličevo", u kojima bi trebalo očekivati rezultate slične onima koji su već potvrđeni.

Partner Kanađana u postojećem ležištu Čukaru peki je američka rudarska korporacija "Froport Mekmoran", jedna od najvećih kompanija te vrste u svetu.

Uz to Nevsun istražna prava za potragu za bakrom i zlatom u okolini Bora deli sa multinacionalnom kompanijom "Rio Tinto", koja se smatra najvećom kompanijom te vrste na svetu.

Nezvanične informacije pokazuuju da bi za aktiviranje rudnika u regionu Čikaru peki trebalo investirati do pet milijardi dolara.

Plan je da se već krajem ove godine počen sa pripremam, ada rudnik postane funkcionalan 2021. godine, navode "Novosti".

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA