Ako imate dizel i benzinca, od tačno određenog datuma više nećete moći u OVU zemlju kolima

Danas potvrđujemo da to znači da neće biti novih dizel ili benzinskih vozila od 2040. godine - rekao je Gouv za radio Bi-Bi-Si

  • 5

Velika Britanija će od 2040. godine zabraniti prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel motorima, u okviru plana da ih 10 godina kasnije uopšte ne bude na putevima, izjavio je danas ministar za životnu sredinu Majkl Gouv.

Promena u registarskim tablicama: Ova slova će ubuduće biti IZBAČENA

Vladajući konzervativci su obećali uoči britanskih parlamentarnih izbora prošlog meseca da će do 2050. godine obezbediti da "gotovo svaki automobil i kombi" imaju nultu emisiju gasova.

- Danas potvrđujemo da to znači da neće biti novih dizel ili benzinskih vozila od 2040. godine - rekao je Gouv za radio Bi-Bi-Si (BBC).

Njegova izjava, kako podseća agencija Rojters, dolazi posle sličnog saopštenja francuske vlade ranije ovog meseca, a takođe su i nemački gradovi, uključujući Štutgart i Minhen, najavili da razmatraju zabranu nekih dizel vozila.

Foto: Telegraf

Britanska vlada je pod pritiskom da preduzme korake kako bi smanjila zagađenje vazduha nakon što je izgubila neke sudske sporove koje su pokrenule ekološke grupe, a u maju je usvojila predlog plana zamene kako bi se zemlja otarasila vozila koja najviše zagađuju.

Ovaj potez će verovatno ubrzati pad prodaje dizel automobila na drugom najvećem evropskom tržištu, ocenjuje Rojters.

Gouv je takođe rekao da će vlada uskoro staviti na raspolaganje lokalnim vlastima 200 miliona funti (260 miliona dolara) za realizaciju plana.

Foto-ilustracija: Telegraf

Dodao je da se zalaže za pristup uvođenja zabrane pristupa dizelašima od jednog puta do drugog, pre nego za njihovu ad hoc zabranu u gradskim centrima ili putem skupih šema zamene vozila, ali nije isključio mogućnost njihovog momentalnog proterivanja ukoliko za lokalne vlasti to bude poželjnija opcija.

Tražnja za dizel automobilima u Velikoj Britaniji je pala za 10 odsto u prvoj polovini ove godine, dok je prodaja benzinaca porasla za 5,0 odsto, prema podacima te industrije.

Prodaja električnih i hibridnih modela je istovremeno skočila za skoro 30 procenata, ali je, uprkos činjenici da je ovo najbrže rastući segment tržišta, udeo tih vozila u ukupno registrovanim novim automobila i dalje manji od pet procenata, navodi britanska agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA