Srbija sprema dokument Hrvatskoj vladi: "Moraju da shvate koliko im je odluka o povećanju taksi pogrešan potez"

Povodom mere hrvatske države da poveća dažbine za fitosanitarni nadzor na granici, Čadez kaže da štetu mogu da osete i hrvatske, ali i sve kompanije u regionu

  • 1

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da Srbija zajedno sa Makedonijom, BiH i Crnom Gorom priprema dokument koji će poslati vladi Hrvatske, a kojim će je obavestiti o štetama koje izaziva odluka da se 22 puta povećaju takse na uvoz voća i povrća iz naše zemlje.

Ljajić: Hrvatska većim taksama krši Sporazum o stabilizaciji, obratićemo se Briselu

Čadež je za Tanjug istakao da će se PKS tim povodom obratiti Briselu i Evropskoj komisiji.

Naime, povodom mere hrvatske države da poveća dažbine za fitosanitarni nadzor na granici, Čadez kaže da štetu mogu da osete i hrvatske, ali i sve kompanije u regionu.

- Za Srbiju je bitno da zaštiti svoje interese i svoje kompanije. Zajedno sa Komorama Makedonije, BiH i Crne Gore, pripremamo zajednički dokument koji ćemo uputiti hrvatskoj vladi - kaže Čadež.

Objašnjava da je cilj tog dokumenta da se Hrvatska obavesti koje sve štete može da prouzrokuje ova odluka.

Čadež napominje da se u ovom slučaju radi o "klasičnoj necarinskoj barijeri".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kada određeni trošak uvećate 22 puta, to nije poruka da ste nešto uradili u skladu sa troškovima, već je verovatno u pitanju neka druga vrsta poruke- kaže Čadež.

Predsednik PKS dodaje da je razgovarao sa predsednikom Hrvatske gospodarske komore, kako bi se pronašla adekvatna rešenja za ovaj problem.

- Kao predstavnici privrede i kompanija ovih zemalja, želimo da stavimo do znanja šta ova mera znači, koliko to košta, i da to nije u skladu sa principima o kojima smo pričali na Samitu u Trstu o otklanjanju carinskih barijera - napominje Čadež.

Istakao je da smatra da Srbija ovaj problem mora rešiti dogovorom.

- Na nama je da ovo pitanje rešimo pre svega dogovorom da ne idemo u dalju konfrontaciju - zaključuje predsednik PKS.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Naime, nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih - umesto 90 kuna (12 evra) sada ih Hrvatska naplaćuju 2.000 kuna (270 evra).

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla voće i povrće u Hrvatsku u vrednosti od 22,7 miliona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA