VAŽAN DAN ZA SRPSKU POLJOPRIVREDU: Promovisana prva praktična škola zadrugarstva

Očekujemo da ovde dolaze zadrugari iz svih krajeva naše zemlje – da se posavetuju, da razgovaraju, da steknu znanje, da vide praktično kako funkcioniše dobra zadruga, da se uvere kako može 40-ak domaćina da se objedini i da ima svoje zasade, svoju hladnjaču izuzetne vrednosti kapaciteta više od 3.000 tona, kako može da se izveze 8.000 tona voća u Rusiju, a deo i u Evropsku uniju - rekao je Milan Krkobabić

  • 2

Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Nikola Kotarac, direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen potpisali su danas na plantažama voća u Novom Slankamanu Sporazum o dugoročnoj saradnji i projektu pod nazivom „Praktična škola zadrugarstva“.

Maline se traže, ali ovo voće donosi najviše novca: Zarada i do 30.000 evra

Dogovoreno povećanje cene maline: Država obećala brojne pogodnosti

Praktična škola zadrugarstva radiće po potrebi na volonterskim osnovama za potrebe svih zainteresovanih sadašnjih i budućih zadrugara, u okviru misije Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“. Prema finansijskim mogućnostima, planirana su i stručna predavanja eminentnih stručnjaka.

- 9. avgust 2017. godine je izuzetan dan za zadrugarstvo Vojvodine i cele Srbije. Praktična škola zadrugarstva – Zemljoradnička zadruga „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen služi na čast zadrugarstvu cele Srbije. Očekujemo da ovde dolaze zadrugari iz svih krajeva naše zemlje – da se posavetuju, da razgovaraju, da steknu znanje, da vide praktično kako funkcioniše dobra zadruga, da se uvere kako može 40-ak domaćina da se objedini i da ima svoje zasade, svoju hladnjaču izuzetne vrednosti kapaciteta više od 3.000 tona, kako može da se izveze 8.000 tona voća u Rusiju, a deo i u Evropsku uniju - rekao je Milan Krkobabić.

Foto: Profimedia, Designpics

Prema njegovim rečima, udruživanje 42 zadrugara u Zemljoradničku zadrugu „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen je zaista impresivan poduhvat koji želimo da sledimo u celoj Srbiji, pogotovu u brdsko-planinskim i pograničnim područjima.

- Zahvalan sam direktoru Nikoli Kotarcu i svim zadrugarima što su spremni da svoje znanje bez naknade prenose drugima – rekao je ministar i posebno istakao da je izuzetno bitno što su misiju oživljavanja zadrugarstva u Srbiji zdušno podržali najumniji ljudi Odbora za selo SANU, na čelu sa predsednikom odbora akademikom Draganom Škorićem, kao i uvaženi profesori poput profesora Zorana Keserovića, najvećeg stručnjaka za razvoj voćarstva u Srbiji.

Foto: Telegraf

Na kraju posete ministar Krkobabić je istakao:

- O zadrugarstvu se priča, to je dobro i treba da se priča. Ono što nas sve posebno raduje, osnivaju se nove zadruge. U petak potpisujemo prve ugovore. Zadrugarstvo je probuđeno. Mi osnivamo nove i dižemo na noge postojeće zadruge.

Akademik Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo SANU, dao je punu podršku akciji oživljavanja zadrugarstva i istakao je da je dobra ideja da Zemljoradnička zadruga „Voćar Slankamen“ bude praktičan primer kako može, i kako treba da izgleda jedna zadruga.

Nikola Kotarac, direktor Zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ je naglasio da to što rade ministar Krkobabić i Vlada Srbije u istoriji zadrugarstva je do sada nepoznato, a za zadrugare i zadrugarstva dragoceno. Zemljoradnička zadruga „Voćar Slankamen“ Novi Slankamen će biti pravi primer praktične škole zadrugarstva.

Akciju obnove zadrugarstva pozdravio je i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milos

    9. avgust 2017 | 17:59

    Mislim da je ovde najvaznija podrska Predsednika zadruznog saveza Vojvodine ,Jovanov Radice. Na slici u tekstu covek stoji krajnje levo. Pomenuti je bio direktor zadruge u Coki , imovina tj. zemljiste zadruge prodato , skladiste takodje a i prostorije koje je zadruga imala u selu. Pravi rpimer domacinskog odnosa prema drzavnoj imovini . Ja to zovem "uzmi sve sto ti zivot pruza ili ti ukradi sve sto mozes i pravi se lud " . Pravi zadrugar . Jos kad se tome dodaju ovi penzioneri kao Krkobabic koji vec tri generacije ne radi nista samo vodi politiku( samo u svoj dzep ) verujem da ce ovaj projekat 500 zadruga zaziveti . Sigurno ce zaziveti ali u romanima Alana Forda !

  • slađa

    9. avgust 2017 | 22:25

    Bravo! Verujem u sve ljude koji su podržali ovu ideju, jer to mogu samo oni koji poznaju najfiniju strukturu duše čoveka U Srbiji. Nije ovo prost ekonomski projekat. Ima u njemu nečeg mnogo bitnijeg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA