Jedan lešnik, jedan dinar: Pomoću ove voćke mogu svi u Srbiji da se obogate, posadite svoj lešnikar!

- Komšija je prvi zasadio pored mene, ja video od njega, pokušao i pokazalo se – isplativo je. Što se više ulaže, sve je bolje - priča Šapčanin Dragan Milićević, koji se 19 godina bavi uzgajanjem lešnika

  • 0

Sve više domaćinstava u Ribarima, selu šabačkog kraja, živi od voćarstva. Po zasadima lešnika najveći su u mačvanskom okrugu, na svakog od 2.000 stanovnika u proseku po osam sadnica.

REŠIO JE DA 7 DANA JEDE SAMO POVRĆE, a zbog 4 stvari koje su mu se desile - više mu ne pada na pamet da ponovo jede meso

Kada je pre 19 godina šabački advokat Dragan Milićević zasadio lešnik na hektaru porodičnog imanja, bili su to prvi zasadi u selu.

Sada ima pet puta više stabala, kupilicu, drobilicu, hladnjaču i prinos od dve tone očišćenog roda po hektaru.

Kada je pre 19 godina šabački advokat Dragan Milićević zasadio lešnik na hektaru porodičnog imanja, bili su to prvi zasadi u selu. Sada ima pet puta više stabala, kupilicu, drobilicu, hladnjaču i prinos od dve tone očišćenog roda po hektaru.

- To je osrednja kultura po prinosima, nije neka ekstra zarada kao na borovnicama, ali je siguran plasman i od svakog roda dve trećine ostaje čistog prihoda - kaže Milićević.

Kilogram lešnika u proseku je šest evra.

Printskin: RTS

Svake godine Milićevići su ulagali i u zasade i u mehanizaciju.

Oko voćnjaka angažovana je cela porodica. Ćerka Danica Milićević kaže da od tog posla ima novca "za patike, za farmerice, ekskurziju, more, sutra i za fakultet".

Sin Nikola Milićević kaže da su tu svakog vikenda i da im "ništa ne pada teško". Prihodi su promenili i poljoprivrednu strukturu u selu.

Umesto pšenice i kukuruza pod lešnicima je danas 40 hektara seoskog atara.

Zoran Naumovski iz Ribara kaže da je imao 60 ari, pa je proširio zasad na oko hektar.

- Komšija je prvi zasadio pored mene, ja video od njega, pokušao i pokazalo se – isplativo je. Što se više ulaže sve je bolje - ističe Naumovski.

Printskin: RTS

Potpredsednik "MK Ribar" Saša Perić priča da je nedavno jedan Belgijanac došao u Ribare u posetu, video da je tu perspektivno, da ima dosta ljudi koji su se opredelili za gajenje lešnika, tako da je on kupio dva hektara i uložio svoj novac i zasadio lešnike.

Svaki lešnik jedan dinar, tako računaju u selu.

Ulaganje po hektaru je 4.000 evra, a za pun rod se mora sačekati.

Dragan Milićević smatra da je lešnik voćka budućnosti.

- Uz strpljenje od sedam do 10 godina, uz veliki rad od ovog se može lepo živeti - kaže Milićević.

Suša je ove godine umanjila rod, ali kažu neće umanjiti berićetne trpeze.

Pored torte, u Ribarima se poslednjih godina i baklava i žito pravi sa lešnicima.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA