Srpsko prase koje najbolje traži tartufe i neće biti pojedeno: Kilogram tih gljiva je 8.000 evra, a samo ova svinja može da ih pronađe

Tartufe, inače, zovu "hranom bogova" i "jelom aristokrata", jer mogu da ih priušte samo bogataši. Jedino pitanje je: ŠTA ČEKAMO kad svinje za detekciju imamo

  • 0

Srbija ima odlične uslove za uzgajanje najskupljih gljiva, čiji kilogram košta od 2.000 do 8.000 evra, ali ovog ali ovog posla se, iz nekog razloga, niko ne prihvata. Oni malobrojni znaju bez čega u lov na tartufe ne treba kretati.

Porodica Lemajić iz Srema za godinu dana proizvede i proda 3 TONE DOMAĆEG MESA! Tajna je u poslu kojim se bave

Zaječarci danima su tražili štetočinu koja uništava skupocene ljubičice u gradskom parku, a onda su otkrili OVO (VIDEO)

U okolini Loznice, rodnom mestu Vuka Karadžića - Tršiću, u potragu za tartufima se ne kreće bez svinje. Ali, ne zbog društva, već zato što su se ove životinje dokazale kao najbolji detektori za traženje najskupljih gljiva.

Svinje imaju odličan njuh i mogu da nanjuše dobru gljivu, čak i ako je ona 3 metra ispod zemlje. Što je najbitnije, sposobne su da odvoje otrovne od neotrovnih tartufa.

Jedini problem je što vole i da ih jedu, pa da vlasniku ne bi smazale 8.000 evra, stalno moraju da nose korpu preko njuške.

Foto: Privatna arhiva

Tartufe, inače, zovu "hranom bogova" i "jelom aristokrata", jer mogu da ih priušte samo bogataši. Tako je sada, tako je bilo i u dalekoj prošlosti.

Plod raste isključivo pod zemljom, a tražen je zbog više od 400 mirisnih nota koje pojačavaju aromu svakom specijalitetu.

Iako se verovalo da ove pečurke ne uspevaju u našoj zemlji, u protekle dve decenije ustanovljeno je da Srbija leži na tartufima jer su pronađene desetine vrsta na 250 lokacija.

Takođe, imamo idealne geografske uslove za uzgajanje jer se nalazimo na 45. paraleli, na potezu na kom su Portugalija, Španija, Italija - zemlje poznate po brojnim plantažama tartufa.

Jedino pitanje je: ŠTA ČEKAMO kad svinje za detekciju imamo.

Foto: flickr/Imagine Communications

Na svetskom tržištu potražnja za ovim specijalitetima je mnogo veća nego ponuda jer su, gastronomski, to najcenjeniji dodaci jelu.

U kockarnicama, recimo u Los Anđelesu, hamburger srednje veličine sa tartufima premašuje 5.000 dolara. U Americi su napravili čokoladu sa mrvicama tartufa i vanile, a kilogram košta 6.000 dolara.

U Srbiji, tartufe jedu svinje, umesto da ih samo pronalaze.

Foto: Privatna arhiva

Naše komšije u Istri uveliko profitiraju od skupih gljiva i imaju zvezdu, prasca Džeka, koji im godinama zarađaju veliki novac. Reč je o najpoznatijoj svinji na svetu koju su vlasnici kupili pre 9 godina.

- Od malih nogu, Džek je pravi lovac na tartufe. Svojim izoštrenim njuhom pronalazi tartuf duboko pod zemljom, kada to nijednom psu ne uspeva - kaže njegov vlasnik Libero Sinković iz Momjana.

Od ovog čoveka i njegove svinje možemo mnogo naučiti, pa to primeniti. I zaraditi.

Daljinac

(J. S/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA