Prodaje se imovina u srcu Menhetna koju je SFRJ kupila za 300.000 dolara, sada vredi - 50 MILIONA

Zbog svoje izuzetne arhitekture, zgrada je od 1969. godine pod zaštitom države i Grada Njujorka

  • 18

Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i BiH koje su naslednice dve nekretnine bivše zajedničke države koja se nalazi u Njujorku dogovorile su prodaju sa jednom agencijom.

Zemlje bivše SFRJ dele nekretnine vredne više od 110 miliona dolara: A oko imovine na ovim lokacijama će biti i problema

Međunarodnim tenderom će da rukovodi američka agencija Daglas-Eliman i njen stručnjak Tristan Harper, piše B92.

SFRJ je zgradu na Petoj aveniji u Njujorku kupila još 1946. godine za tadašnjih 300.000 dolara za svoju misiju pri UN. Sada se prodaje za 50 miliona dolara.

Dogovor zemalja-sukcesora bivše SFRJ  je da je ne prodaju ispod 40 miliona dolara, a da početna prodajna cena bude deset miliona dolara viša.

Zbog svoje izuzetne arhitekture, zgrada je od 1969. godine pod zaštitom države i Grada Njujorka. U njoj i danas ima sačuvanih umetničkih radova, stilskog nameštaja, zlatni svetlarnik i niz drugih detalja i opreme koji su sastavni deo enterijera i kupac koji je spreman da plati traženu cenu, dobija i sve to. Prvih šest zainteresovanih kandidata javilo se brzo nakon objave prodaje pa su stručnjaci već polovinom godine zaključili da će prodajna cena ozbiljno premašiti početnu.

Foto: Wikipedia/ Flag designed by Đorđe Andrejević-Ku

Pre nekoliko dana objavljeno je da se rezidencija bivših jugoslovenskih ambasadora pri svetskoj organizaciji, nedaleko na Park aveniji, prodaje za 18 miliona dolara. U pitanju je dupleks-penthaus od 450 kvadratnih metara, sa četiri velike terase, u kojem već više od 25 godina niko ne stanuje, dok Srbija plaća troškove održavanja.

- Svaki potencijalni vlasnik tog zdanja i obližnje rezidencije neće dobiti samo prekrasan dom na Petoj aveniji s veličanstvenim pogledom na Centralni park i luksuzan stan na Park aveniji, već u neku ruku i deo istorije Njujorka - utvrdio je Harper.

Tender za izbor lica zainteresovanih za kupovinu Titove njujorške recizedencije – pentahousa raspisan je početkom juna i stiglo je deset ponuda.

Harper nije želeo da otkrije identitet zainteresovanih kupaca, ali je naveo da su "svi ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porekla". Zbog skrivanja njihovog identiteta, u javnosti se pojavila informacija da su u pitanju neki čuveni holivudski glumci, ali to nikada nije potvrđeno.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besha

    15. oktobar 2017 | 21:01

    Kad se talit oko para ,tu se dogovore za 5 minuta

  • Viki

    15. oktobar 2017 | 20:27

    Tito je imao nos za ulaganje. Jos delimo I rasturamo ono sto je u Titovo vreme stvoreno. Tuga.

  • stvarno?

    16. oktobar 2017 | 05:29

    jesu li sve drzave bivshe jugoslavije nasledile i dugove jugoslavije ili samo dobit?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA