≫ 

Celo selo skuplja žirove: Šta se desi kad se svi organizuju u jedan biznis?

Godina nije kao ona 2014. kada smo dnevno mogli da skupimo i skoro tri vagona, znači 29,5 hiljada. Ipak, ovo je dobra pilika da se popravi kućni budžet - kaže Stevica Dabić, referent uzgoja, , nege i zaštite šuma u Višnjićevu

  • 2

U selu Višnjićevo u blizini Šida, u punom jeku je sakupljanje žireva, koji se otkupljuje za potrebe pošumljavanja. Oni koji se bave sakupljanjem na laki lep način, uživajući u prirodi mogu da zarade.

Skuvali su ŽIR i dobili lek za štitnu žlezdu (RECEPT)

- Kilogram je 60 dinara. Dobijemo potvrdu od lugara, onda idemo i skupljamo. Malo je rodio. Da je bar malo više, kao ranijih godina kada se moglo nakupiti po 50, 60 kila. Ali, opet sam zadovoljna sa 20, 30 kila dnevno - kaže za RTV Slavica Ljubičić.

Plaća se samo zdrav žir i nosi Šumskoj upravi svakog radnog dana. Meštani su za četiri dana sakupili oko 7.000 kilograma zdravog žira.

- Situacija nije sjajna, ali očekujemo da zadovoljimo potrebe za Šumsku upravu Višnjićevo. Planirano je se pošumi oko 41,5 hektar, pa nam treba otprilike 21 tona zdravog žira. Godina nije kao ona 2014. kada smo dnevno mogli da skupimo i skoro tri vagona, znači 29,5 hiljada. Ipak, ovo je dobra pilika da se popravi kućni budžet - kaže Stevica Dabić, referent uzgoja, nege i zaštite šuma u Višnjićevu.

Foto: Pixabay

Prinosi treba da budu oko 150.000 kilograma po godini da bi žir mogao da se zasadi na površinama od 200 do 250 hektara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tito, Mirko, Vučela, Dačić, Tadić, Ružić

    20. oktobar 2017 | 09:59

    Napravite vi od toga pelet pa zarada bude još veća...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA