Vreme čitanja: oko 1 min.

ISPRAVKA: Ne, napitak od žira nije lek za štitnu žlezdu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj tekst je ispravljen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba

  • 4

Na portalu Telegraf.rs 14. aprila 2016. godine objavljen je članak u kojem se govori o napitku od žira, sličnom kafi, za koji se tvrdilo da "ima lekovito dejstvo na štitnu žlezdu, poboljšava i krvnu sliku i utiče i na zdravlje čitavog organizma".

Nema dokaza da napitak od žira ima lekovito dejstvo na štitnu žlezdu, pokazala je analiza portala Raskrinkavanje.ba, pa je ovaj tekst izmenjen u skladu sa njom.

Činjenicu su da postoje razne bolesti štitne žlezde, koje se tretiraju raznim lekovima, ali ne postoji "univerzalni lek" koji može "regulisati rad štitne žlezde". Iako plod žira ima određene benefite za zdravlje (bogat je omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima, a njegovo ulje sadrži određenu količinu fitosterola, jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju razina holesterola), Google pretraga ne daje rezultate koji bi pokazali da je neko naučno istraživanje proučavalo uticaj konzumiranja napitka od žira na štitnu žlezdu. Konkretna veza između žira i štitne žlijezde nikada nije proučavana niti dokazana.

Ne postoje nikakvi naučno utemeljeni dokazi da kuvani žir predstavlja “najbolji lek” za štitnu žlezdu.

U nastavku teksta objavljenog 2016. godine bio je dat recept za "kafu od žira".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apostol

    14. april 2016 | 12:29

    Svaka cast na ovom prirodnom leku. Moje svinje su jele zir I nikad nisu bile bolesne, a njihovo meso I slanina je bila spevificno I jako ukusno. U Bosni se jeo bukov I hrastov zir, a jako je bio dobar kad se ispece na zaru zajedno s ljuskom.

  • nezadovoljština

    14. april 2016 | 21:45

    Žlezda nije štitna, nego štitasta. Ona ne štiti, već je oblika štita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA