≫ 

Srpske klanice propadaju zbog uvoza mesa

Primećen je veći uvoz kako navode neki od mesnih prerađivača i kažu da ih podaci ne iznenađuju

  • 9

Prerada mesa posustaje u Srbiji tokom poslednjih meseci, što pokazuje podatak da je u avgustu iz pogona izašlo pet odsto manje narezaka i drugih prerađevina. Prema pojedinim proizvođačima glavni problem je taj što su proizvodi iz regiona jeftiniji i bez prepreka stižu u Srbiju, pišu Novosti.

ŠTA PRODAVCI STAVLJAJU U ĆEVAPE KOJE KUPUJEMO: Ubace vinobran, koji je opasan, a evo šta "trpaju" u ostalo meso, posebno u piletinu!

U periodu od januara do avgusta, prerada i konzervisanje mesa i proizvoda od mesa, smanjena je za dva odsto u odnosu na isti period lane.

- Imamo problem i s preprodajom mesa, ali i s primarnom proizvodnjom. Dugoročna tendencija je smanjenje stočnog fonda u Srbiji. Veliki je pad u broju goveda i živine, dok se kod svinja broj možda i povećao. Stočarstvo kod nas nije iskorišćeno na pravi način - kaže ekonomista Ivan Nikolić.

Primećen je veći uvoz kako navode neki od mesnih prerađivača i kažu da ih podaci ne iznenađuju.

- Ne čudi me smanjena prerada mesa, jer je povećan uvoz robe iz Hrvatske i Italije. Nema dodatnog opterećenja za uvoz mesnih prerađevina iz CEFTA regiona. Kada uvozimo meso iz drugih zemalja, postoje prelevmani. Da postoji zaštita uvoza mesnih prerađevina iz regiona, naši proizvodi bi bili i do 20 odsto jeftiniji. Na pojedinim stranim proizvodima, naročito na viršlama, vidite da su pravljene od pilećeg i ćurećeg mehanički otkošćenog mesa. Neko bira cenu, neko kvalitet - kaže Radoslav Nedeljković, vlasnik mesne industrije "Nedeljković" za Novosti.

Foto: Pixabay

Nisu, međutim, svi proizvođači nezadovoljni. Petar Matijević, vlasnik mesne industrije "Matijević", tvrdi da radi punom parom.

- Poslujemo odlično. Ove godine nam je proizvodnja prerađevina porasla u proseku za šest odsto. Pojedine artikle, poput viršli, proizvodimo i 50 odsto više. Nema nekog velikog uvoza prerađevina, jer nisu kvalitetnije od naših -  tvrdi Matijević.

Srbija je ove godine znatno povećala uvoz mesa kako navode u Privrednoj komori Srbije.

- U ovom periodu mi imamo za skoro 30 odsto veći uvoz mesa i veliki uvoz masnoća. To meso ide u preradu. Uvoz je bio veliki jer je i cena žive vage tovljenika kod nas bila 220 dinara, pa ga je bilo jeftinije uvesti. Sada je pala cena žive vage na 160 dinara za kilogram, skoro za četvrtinu, ali kilogram krmendale u radnji košta isto - kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS.

Štitimo se od EU

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da na uvoz mesnih prerađevina i mesa postoje prelevmani. Oni se odnose na uvoz iz zemalja EU i država s kojima nemamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, kao što su Švajcarska, Lihtenštajn i Norveška. Za države CEFTA ne postoje nikakvi nameti na uvoz.

- Poređenjem prvih devet meseci ove godine i prošle, ne beleži se neki veliki porast uvoza mesnih prerađevina koji bi mogao da ugrozi našu domaću industriju. Uz to, Ministarstvo je ove godine najveći deo budžeta usmerio u investicije u prerađivačku industriju. Oni imaju i prednost prilikom zakupa državnog zemljišta - tvrde u resornom ministarstvu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miladin

    26. oktobar 2017 | 12:48

    Kako propadaju kad su odavno propale zahvaljuci vladi koja dozvoljava uvoz zamrznutog mesa koji je za bacanje al ga kupuju jeftino i tako svi ostvare profit...

  • Drayver

    26. oktobar 2017 | 14:04

    naj kvalitetnije junece meso na planeti zemlji proizvodi se tj proizvodilo se u zemlji Srbiji ali sta ce nam ta proizvodnja buducnost je u kablovima za strane automobile tome svakako dajte prioritet

  • Sale

    26. oktobar 2017 | 11:31

    Matijević kaže da nikada bolje nije poslovao. Naravno kada uvozi sav mesni otpad iz EU i ovde ga prodaje kao meso prve klase. Kako je to moguće? Moguće je jer je platio koliko treba i kome treba i uvozi bez ikakve kontrole. Po našim zakonima zabranjen je uvoz mehanički otkoštenog mesa jer je to meso u EU zabranjeno za ljudsku upotrebu. Međutimm Matijević je nabavio te mašine i sada sam radi otkoštavanje i tim mesom puni viršle i paštete. Naravno, bez posledica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA