Ako Priština ne ukine taksu na brašno, Srbija će uvesti kontra mere!

- Rekli smo im da ćemo morati da primenimo kontra mere ukoliko se ova odluka ne povuče. Ne možemo da čekamo dva, tri meseca da oni kupe od nas pšenicu, samelju brašno, to brašnio prodaju i onda kažu povlačimo meru - naglasio je Ljajić

  • 0

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pozvao je vlasti u Prištini da povuku taksu na brašno iz Srbije ili će Srbija biti prinuđena da sprovede kontramere.

Ministarstvo trgovine traži od Prištine hitno ukidanje mera kojima želi da zaustavi uvoz srpskog brašna

Priština je na brašno iz Srbije uvela takse od 40 evra po toni, a Ljajić kaže da je uložen prigovor kosovskim vlastima CEFTI i Briselskim vlastima.

- Kontramere izbegavamo, jer to ne vodi ničemu, ali ako nemate drugi način morate i to da radite - rekao je Ljajić gostujući na RTS-u i dodao da će takse na brašno iz Srbije biti jedna od tema regionalnog skupa koji sutra počinje u Budvi.

- Nijedna zemlja koja ima manje od 10 miliona stanovnika, ukoliko učešće izvoza u BDP nije minimum 50 odsto, nema šanse ekonomski da se razvija. Sve zemlje koje misle da se da se učaure i da na ovakav način štite svoje privrednike pucaju u vlastitu nogu - naglasio je ministar.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Sava Radovanovic

Pojašnjava da su već imali sastanak sa vlasnicima najvećih mlinova na Kosovu koji sarađuju sa mlinarima u Vojvodini i sa srpskim udruženjem Žita Srbije, da su upoređene cene i da ne stoji teza prištinskih vlasti da se niskim cenama pokušava pridobiti tržište.

- Cena brašna je od 197 do 205 evra. Rekli smo im da ćemo morati da primenimo kontra mere ukoliko se ova odluka ne povuče. Ne možemo da čekamo dva, tri meseca da oni kupe od nas pšenicu, samelju brašno, to brašnio prodaju i onda kažu povlačimo meru - naglasio je Ljajić.

Dodaje da Srbija neće odustati od uklanjanja svih vancarinskih barijera sa zemljama u regionu, da se sa BiH radi jedan model kojim će biti identifikovane sve vancarinske barijere koje postoje i to će biti prezentovano svim zemljama članicama CEFTE.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA