Neaktivan račun trajno pravi minus i može da vas košta čitavo bogatstvo!

U Srbiji ima aktivnih 7,4 miliona tekućih računa koje je otvorilo 4,9 miliona građana, što znači da neki građani imaju po dva i više računa

  • 2

Banka može da naplati održavanje računa čak i onim građanima koji nemaju nikakav priliv i za izvesno vreme to može da postane ozbiljna svota novca koju možda nećete moći da vratite.

Kako da zatvorite račun u banci koji vam više ne treba? I koliko to košta

Banke najavile poskupljenje usluga: Skače mesečno održavanje računa, a cena zavisi i od "paketa"

Sudeći po podacima, u Srbiji ima aktivnih 7,4 miliona tekućih računa koje je otvorilo 4,9 miliona građana, što znači da neki građani imaju po dva i više računa.

- Veliki broj tih računa nije aktivan i ne beleži promet, a banke na ime održavanja u zavisnosti od paketa naplaćuju i do nekoliko stotina dinara - kaže Dušan Uzelac s finansijskog portala Kamatica, a pišu vesti-online.com.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zato je, kaže on, najbolje zatvoriti sve one račune koji se ne koriste, a pošto nema priliva, račun veoma brzo odlazi u nedozvoljeni minus što to se u evidenciji Kreditnog biroa prikazuje kao docnja zbog koje une biste mogli da uzmete kredit.

Procedura gašenja je jednostavna. Dovoljno je da vlasnik s važećom ličnom kartom ode u banku u kojoj je otvorio račun, podnose zahtev za gašenje i preda kartice koje su vezane za taj račun. Službenik banke izdaje zahtev za gašenje koji je potrebno popuniti. U slučaju da je ostalo nekih sredstava na računu, klijent će ga dobiti na licu mesta, kao i ako duguje novac, potrebno je da izmiri dugovanja.

Daljinac

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Muslin

    6. novembar 2017 | 14:23

    Dokle pljačke tako je bilo i pre rata sa menicama pa su dosli komunisti i naučili pljačkase pameti tako ce opet biti

  • Antal

    14. novembar 2017 | 14:50

    Ja sam imao otvoren racun u Meridijan banci 2004 godine. 2011 odnesem sve kartice i zatrazim zatvaranje racuna i sad 2017 god. dobijem da sam u minusu 3200 dinara za odrzavanje racuna. U banci kazu da nije zatvoren racun i da moram da platim inace ce da me tuze i to mi je pravna drzava dopusta da se bahate na narodu kako im se hoce aktiviraju sami racune i puste godinama da idu u minus i onda tuze narod za svoje greske.Dokle ce oni profitirati pitam ja vas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA