• 10

Niste ni svesni koliko možete u Srbiji da zaradite za godinu dana od proizvodnje lešnika i oraha

Godišnje se u Srbiju proizvede dvadesetak hiljada tona oraha

  • 10

Srbija ima odlične uslove za proizvodnju oraha i u prvih je 15 proizvođača na svetu. Ipak, mi to voće uvozimo, a mnogi propuštaju šansu za vrlo unosan biznis.

Ponovo radi Srpska fabrika stakla, 230 otpuštenih radnika se vraća u pogone: Stečaj je poništen

Slično je i sa lešnicima, koji bi takođe mogli gajiti masovnije, a čija je proizvodnja trenutno toliko mala da se radi o svega 1.000 hektara zasada leske, biljke koja rađa lešnik. To znači da čak 90 odsto potrebnih lešnika uvozimo.

Godišnje se u Srbiju proizvede dvadesetak hiljada tona oraha, ali to nije ni deo onoga što bi moglo da se obere kada bismo imali više zasada, s obzirom na to da naša zemlja ima povoljne agreološke uslove za proizvodnju tog voća.

Rade Miletić, naučni savetnik za voćarstvo u Čačku, kaže da je u Srbiji, prema poslednjim dostupnim podacima, orah bio zasađen na skoro 4.800 hektara.

- Između dva rata Srbija je bila izvoznik oraha. Danas smo samo uvoznici. Dugo se radila proizvodnja sa stablima slabog kvaliteta i neodgovarajuće rodnosti i nismo mogli da održimo nivo proizvodnje - kaže Miletić za "Blic".

Foto-ilustracija: pixabay.com

Međutim, danas su nam dostupne moderne sorte visoke rodnosti, a glavni razlog zašto nemamo više proizvođača je dug period čekanja da se investicija isplati.

- Kalemljene sorte prvi rod donose tek u trećoj godini i to je uglavnom jedan plod. Za deset kilograma po stablu potrebno je čekati deset godina - navodi Miletić.

Foto: pixabay.com

Investicija počinje da se isplaćuje nakon desete godine od sadnje, a u 15. godini može se očekivati dvadesetak kilograma oraha, što, prema rečima stručnjaka, znači godišnju zaradu od 20.000 evra po hektaru zasada.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СЕНОВИЋ

    Може све док се Београд не умеша и пошаље своје емисаре. Као са малинама.

  • Isko

    Poznanik je posadio lešnike. Ove godine neke sorte nisu rodile, a bilo je i krađe. Dosta utiče i to da li ima pčela kada je oprašivanje. Ima koristi ali su velika ulaganja u zalivanje, ograde i sl. Zato ne može svako time da se bavi.

  • Zis

    Jeste tacno ali u ovoj zemlji niko nece da radi svi hoce da budu menadzeri da drze mobilni i da zive u Beogradu a sto nema da jede to je kriva drzava ma bre teski smo neradnici !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima