NBS pravi novac s likom Nikole Tesle

Banka će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje u skladu sa odobrenim dizajnom, pri čemu je ukupni očekivani tiraž oko 1.000.000 komada kovanica

  • 1

Predstavnici Narodne banke Srbije (NBS) i američke kompanije "Mish International Monetary Inc" potpisali su danas okvirni sporazum o poslovnoj saradnji na polju numizmatike, a čiji rezultat će biti izrada numizmatičkog novca s likom Nikole Tesle.

Čudesna priča o novčanici koja je morala da bude zabranjena: Ideja Paje Jovanovića ilegalno je živela u narodu, dvojica su završila u zatvoru (FOTO)

Sporazum su potpisali guverner NBS Jorgovanka Tabaković i predsednik američke kompanije Robert Miš, navodi se u saopštenju NBS.

Tokom važenja sporazuma, koji se zaključuje na period od pet godina, NBS će izrađivati 210.000 komada kovanica godišnje u skladu sa odobrenim dizajnom, pri čemu je ukupni očekivani tiraž oko 1.000.000 komada kovanica.

Foto: al-Hayat

U početnoj fazi izrađivaće se srebrne kovanice za čiju izradu će srebrne rondele (kružne metalne pločice na kojima se izrađuju lice i naličje kovanice) obezbediti kompanija "Mish International Monetary Inc", koja preuzima sve rizike u vezi sa cenom srebra, marketingom, uvozom rondela, izvozom gotovog proizvoda i sl.

Predstavnici NBS i te kompanije su u junu 2016. godine započeli preliminarne razgovore o mogućnostima komercijalne saradnje na projektu proizvodnje serije srebrnih i zlatnih kovanica različitih veličina i kvaliteta, posvećenih Nikoli Tesli.

Zavod za izradu novčanica pri NBS kuje srebrnjake u skladu sa usvojenim idejnim rešenjem, koje je utvrđeno u skladu sa Zakonom o NBS (oznaka nominalne vrednosti, oznaka banke emitenta, obeležja države emitenta, izgled lica i naličja).

Foto: Profimedia/Roger Viollet

Pri tome je avers jedinstven svih pet godina važenja sporazuma - lik Nikole Tesle, i ne menja se, dok će se na reversu obeležja menjati i na njemu će biti izumi Nikole Tesle.

Predviđeno je da se revers menja svake godine, odnosno da bude najmanje pet takvih izmena, što znači da će biti zastupljeno najmanje pet izuma Nikole Tesle.

Saradnjom NBS i kompanije "Mish International Monetary Inc" promovišu se srpski novac, istorija i znamenite ličnosti na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na to da se Nikola Tesla, vizionar srpskog porekla, ubraja u red izuzetnih ljudi čiji je naučni doprinos opšte poznat, jer su njegova dela izmenila svet.

Određena promotivna količina kovanica biće od juna dostupna i na domaćem tržištu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA