≫ 

Merkator prodaje 17 trgovačkih centara, evo šta će biti sa onim u Beogradu

Merkatorova preduzeća u Srbiji imaju najveći tržišni potencijal u odnosu na ostale zemlje

  • 6

Slovenački trgovinski lanac Merkator planira da proda 17 velikih trgovačkih centara, od čega osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i pet u Bosni i Hercegovini, a na sastanku predstavnika ove kompanije sa bankarima i kreditorima u Sloveniji, objekti u Srbiji nisu bili predmet nove odluke o prodaji.

Ivica Todorić lažirao finansijske izveštaje

Čadež: Ima kupaca za Frikom, Dijamant, Merkator

Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić pojašnjava za Tanjug da što se Srbije tiče, nema novih odluka, osim stare vesti da je Merkator Centar u Novom Beogradu prodat za 46 miliona evra kao i ranije poznata informacija da se prodaje objekat Merkator centra u Novom Sadu.

Slovenački mediji su ranije danas preneli vest da je trgovinski lanac Merkator započeo prodaju 16 trgovačkih centara, navodeći da je se to dogodilo na sastanku sa bankarima i kreditorima gde su prezentovani planovi za restrukturiranje Merkatora.

Printskrin: Google Street View

Na sastanku je, objašnjava Ljajić predstavljen plan da se proda 17 objekata, a ne 16 kako je rečeno, i to je osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj i pet u Bosni i Hercegovini, te da je namera da ti objekti budu prodati velikom trgovinskom lancu u paketu, dok se objekti u Srbiji ne pominju.

Ministar objašnjava da je na sastanku, na kojem je trebalo da se nađe način da se obezbede obrtna sredstva, rečeno da Merkatorova preduzeća u Srbiji imaju najveći tržišni potencijal u odnosu na ostale zemlje.

Prodajom objekata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uprava ovog međunarodnog lanca želi da dođe do obrtnih sredstava kako bi, po oceni ministra, uložili u razvoj trgovinske mreže ove kompanije.

Ljajić dodaje da je plan srpskog Merkatora da se od novca od prodaje dva objekta u Srbiji, jednog koji je prošle godine prodat na Novom Beogradu i drugog u Novom Sadu, čija se prodaja očekuje, namire banke i dobavljači u našoj zemlji.

Printskrin: Google Street View

- Objekat u Novom Beogradu je prodat za 46 miliona evra, od toga će 31 milion ići bankama, a 15 miliona dobavljačima - navodi Ljajić.

Kao ilustraciju da nema bojazni od eventualnog otpuštanja radnika u ovom trgovinskom lancu u Srbiji, Ljajić kaže da Merkator trenutno ima potrebu da zaposli 244 nova radnika u Srbiji.

Inače, prema do sada objavljenim podacima, Merkator namerava da do 2021. godine od prodaje nekretnina prihoduje oko 320 miliona evra, kako bi smanjio dug koji iznosi oko 850 miliona evra, prenosi Jutarnji list.

Na listi za prodaju su i Super Konzum u Zagrebu i Mercator Šiška u Ljubljani, koji su uvršteni među 15 najboljih trgovina u svetu po preporuci IGD, vodeće strukovne organizacija u oblasti trgovine, koja je prošle godine objavila popis od petnaest trgovačkih centara u svetu koje u 2017. treba posetiti.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    6. februar 2018 | 16:23

    Cudno sa Slovencima, prvo traze strateskog partnera za gorenje sad prodaju merkator objekte. Opet neko iz drzave uzima velike pare

  • Tomatinjo

    6. februar 2018 | 16:04

    Prodaju objekte a onda će ih posle iznajmiti od toga istoga kupca. Verovatno ćenoni nastaviti sa radom tamo gde su i sada a Tako dolazi do para kojima otplaćuju razne dugove ali i obezbeđuju obrtni kapital, pre svega robu.

  • Robin Hud

    6. februar 2018 | 20:30

    Lešinarenje. Pokupili kajmak na "tomi majonezu" i idu dalje. Traze novu kravu muzaru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA