Kako se pravilno čitaju deklaracije na pakovanju: Precizni prikaz šta znače oni zbunjujući brojevi na etiketama

Na etiketama na poleđini potrošači mogu da nađu podatke o veličini porcije, kalorijama, sastojcima i nutritivnim vrednostima

  • 2
Foto: Telegraf

Na poleđini svakog prehrambenog proizvoda nalazi se etiketa koja sadrži sve informacije neophodne potrošačima. Paradoks je što većina kupaca podatke sa deklaracija ne zna da protumači. 

Porcija

Informacije o veličini porcije nalaze se odmah ispod naslova "Nutritivni podaci". Porcija je preporučena količina hrane koju bi trebalo da unesemo u određenom vremenu. Veličina porcije izražava se u komadima, šoljama, gramima i mililitrima.

Kalorije

Podatak o kalorijama nam pruža informaciju o tome koliko energije sadrži hrana po porciji. Izražava se u kilodžulima (kJ) ili kilokalorijama (kcal), a ukupna energija i energija iz masti izračunava se tako što se broj kalorija množi s brojem porcija.

Spisak sastojaka

Sastojci su na deklaraciji pobrojani tako da se na prvom mestu nalazi onaj koga u proizvodu ima najviše. Osobe sa alergijom na hranu posebno bi trebalo da obrate pažnju na ovaj spisak, a ona je važan i za one čija ishrana ima specifične društvene, kulturološke ili religiozne zahteve.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak

Dnevna vrednost

Dnevna vrednost je standardni vodič za osobe koje unose 2.000 kalorija svakog dana. Dnevna vrednost izražena je u procentima i služi da se utvrdi koliko jedna porcija zadovoljava dnevnih potreba za određenim sastojcima. Kada su u pitanju trans masti, zasićene masti, holesterol, natrijum i šećer, birajte proizvode sa što manjim procentom dnevne vrednosti, jer prevelika količina ovih sastojaka može da poveća rizik od brojnih hroničnih bolesti kao što su visok krvni pritisak i srčani problemi.

Nutritivne etikete

Nutritivne etikete nalaze se na prednjoj strani i brz su način da se istaknu hranljive materije ili sastojci koji interesuju potrošača. Dizajnirane su tako da privuku i omoguće potrošačima da brzo donesu odluke o proizvodima bez detaljnog čitanja deklaracije. Kako bi ih lakše shvatili koristi se šema boja na semaforu, pa se proizvod koji sadrži visok nivo zasićenih masti, holesterola, šećera i soli označava crvenom bojom, žuta označava umeren nivo, a zelena nizak.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA