≫ 

Uz 4 laka trika mesečno možete uštedeti i do 10.000 dinara: A čak nije teško pridržavati se pravila

Ne bacajte novac na nepotrebne stvari

  • 9

Svako domaćinstvo u proseku uz malo truda može da uštedi između 5.000 i 10.000 dinara mesečno, a ako se poslužite malim trikovima, moguće je da svoj budžet i dodatno obogatite. Ovo su naši saveti.

Ne rizikujte! Obavezno skoknite do bankomata pre Dana državnosti

1. Zapisujte troškove na kraju svakog dana

Da biste imali jasnu sliku o vašim finansijama, gde ste i šta pazarili i koliko ste potrošili, najbolje je da sve zapisujete na kraju dana. Dnevni troškovi su oni koji prolaze mimo nas potpuno neprimetno, ali i te kako odnose najveći deo iz kućnog budžeta. U tome su ubedljivo najbolji ekonomisti domaćice i penzioneri, ali i sve više mladi ljudi uviđaju na kojim sve stvarima može se uštedeti.

Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image

2. Jeftina struja i sam svoj majstor

- Struju treba koristiti racionalno, odnosno kada je jeftina. A kada su sitne popravke u kući u pitanju, ako ih obavite sami - tu mesečno može da se uštedi i do 1.000 dinara.

3. Akcije i redovno plaćanje računa

Samo prateći akcije, možete uštedeti 5.000 dinara mesečno. Ako račune plaćate redovno da se ne bi gomilali i tu čeka ušteda do pet odsto.

4. Manje cigareta i obroci kod kuće

Foto-ilustracija: Profimedia

Najveći trošak predstavljaju cigarete. Ukoliko pušač kupuje paklu dnevno, u proseku potroši oko 7.500 dinara mesečno (ako uzmemo u obzir da kutija košta 250 dinara). Ukoliko se navika makar prepolovi, u startu se dobije 3.250 dinara. Vožnja automobilom svaki dan do posla košta od 10.000 pa i do 30.000 dinara, ukoliko je relacija veća.

U zavisnosti od marke automobila, na pređenih 100 kilometra potrebno je bar 1.500 dinara, autobusom je to bar upola jeftinije, ili ukoliko sa nekim delite putne troškove. U gradskom prevozu u Beogradu jedna vožnja košta 89 dinara, ali tu su i varijante mesečne karte koje su povoljnije (3.200 dinara).

Foto: Profimedia/Alamy

Takođe, ukoliko se svaki dan doručkuje u pekarama i fastfudovima, to staje minimum 200 dinara. Isplativije je pazariti namirnice u marketima, pa čak pratiti i akcije, i praviti obroke kod kuće.

Daljinac

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    14. februar 2018 | 10:20

    Moja plata je 25 hiljada a imam i kredit objasnite malo preciznije kako ja da ustedim 10 hiljada stvarno bih to voleo a da imam platu 60/70 hiljada znao bih i sam kako da ustedim .

  • Goxy

    15. februar 2018 | 09:48

    E sto volim ove strucnjake ma sta da se ustedi od crkavice od 30.000.Postali smo robovi odavno.Zna se ko moze da ustedi i kako.Posten covek ili mora da radi dva posla da bi preziveo mesec,ili jedva da navuce mesec sa ovako mizernom platom.I to da pozajmi 4000

  • Ivañ

    14. februar 2018 | 11:15

    Sta da ustedis of crkavice,Radom u Forneti( fabrika za proizvodnju sladoleda)u Staroj Pazovi imas minimalac tj.143,00 po satu,a ustanes u 4 ujutro I codes u 16 h popodne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA