≫ 

SREĆAN 8. MART: Žene u Srbiji imaju 16,4 % manju platu od muškaraca

Prosečna plata žena u Beogradu iznosi 53.250 dinara, dok muškarci u proseku zarađuju 62.000 dinara

  • 61

Da žene u Srbiji zarađuju manje od muškaraca znaju već i ptice na grani, ali nijednoj ženi nije svejedno kada potvrda o tome stigne u vidu rezulata istraživanja portala "Paylab", i to na dan kada su se izborile za svoja prava.

Žena u Srbiji bi trebalo da radi 40 dana duže u godini da bi imala istu platu kao muškarac

U Paylab-u nas teše da je slična situacija u celom svetu i da samo šest odsto žena na globalu zauzima vrhovne menadžerske pozicije. I u Srbiji je statistika podjednako crna. Žene zauzimaju samo 6,10 odsto visokih menadžerskih pozicija, dok muškarci, sa druge strane, obavljaju samo 8,4 odsto najlošije plaćenih poslova.

Prosečna plata žena u Beogradu iznosi 53.250 dinara, dok muškarci u proseku zarađuju 62.000, što je 16,4 odsto više.

Ko kaže sa su muškarci jači pol? Ove žene prave najbolje pivo na svetu

Van Beograda je situacija nešto drugačija. Plate oba pola su manje nego u prestonici, ali je nešto manji i raskorak među njima. Dok ženama svakog meseca leže 43.500 dinara, muškarci svakog meseca inkasiraju 5.000 dinara, što je 14,94 odsto više.

Foto-ilustracija: Profimedia

- To je u velikoj meri zbog toga što žene istorijski nisu imale dobre uslove za razvoj karijere. Takođe, žene često nisu zainteresovane za ove pozicije. Zaposlene majke trude se da izbegnu zahtevne visoke menadžerske pozicije kako bi uspele da uklope brigu o porodici i obaveze na radnom mestu - objašnjavaju u Paylab-u.

Oni ističu da bi razlike u platama među ženama i muškarcima na istim pozicijama morale da budu iste.

- U ovoj situaciji veću platu može da ima samo onaj ko ima više iskustva ili neke dodatne veštine. Jedan od razloga za veće plate može da bude to što su muškarci mnogo napadniji od žena kada pregovaraju o uslovima plata. Zato savetujemo ženama, nemojte da se plašite da pregovarate - kažu u ovoj organizaciji.

Pogledajte naš video:

 

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila BG

    8. mart 2018 | 10:13

    Zene hoce ravnopravnost samo kada je rec o kancelarijama a za ovo ostalo smo nezniji pol

  • VLA BREE

    8. mart 2018 | 08:18

    I jos duzi jezik od 16 .%

  • Toma i to neverni...

    8. mart 2018 | 08:49

    Nema veze sa istinom! Radim u državnoj firmi i kod nas žene imaju istu platu kao i muškarci a pritom mnogo manje rade i imaju veće privilegije kod nadređenih! Svim ženama čestitam 8. mart ali sa ovim lažima mora da se prestane jer nikom neće doneti dobro!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA