"Aman, neću karanfil, 'oću slobodan dan": Da li žene za 8. mart ne bi trebalo da rade i da li to zaista i dalje žele?

Nekako je i logično da o tretmanu žena za 8. mart najviše brinu sindikati

  • 10

Verovali ili ne, glavni zagovornici toga da 8. mart bude slobodan dan za sve žene u Srbiji su muškarci, dok žene insistitaju da ga provedu radno, ukazujući na sve neravnopravnosti među polovima.

Da li možete da dobijete slobodan dan na poslu ako je napolju minus 15?

Nekako je i logično da o tretmanu žena za 8. mart najviše brinu sindikati. Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže oni već godinama svim ženama daju slobodan dan.

- Prvo ga obeležimo zajedno dan ranije, a onda na sam Dan žena dobiju slobodan dan. Mislim da bi bilo dobo da se to usvoji na državnom nivou - bila bi to prava stvar - kaže Mihajlović.

On objašnjava da je radni dan bez žena malo sumorniji od ostalih.

- Nije nam toliko živo i bučno kao kad su žene tu. Oseća se njihov nedostatak i u obimu posla, ali ne toliko da ne bismo dali ženama slobodan dan - kaže Mihajlović.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da ne vidi razlog da se tretiraju na takav način u 21. veku.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

- Kada bi se radilo o maloj etničkoj grupi, razumeo bih to ukazivanje posebne pažnje, ali radi se o polovini čovečanstva u kom će žene vrelo brzo da budu vodeće - kaže Atanacković.

On objašnjava da žene imaju osobine koje muškarci nemaju - želju za školovanjem i vrednoću i da ih ne treba tretirati kao inferiorne.

- Zbog tih osobina u bliskoj budućnosti će žene skroz istisnuti muškarce sa vodećih pozicija, a nama će ostati neki fizički poslovi - kaže Atanacković.

On smatra da treba obeležiti taj dan, ali ne kupovinom poklona i slobodnim danima.

- Ako treba dati dodatani slobodan dan ženama, dajmo im više godišnjeg odmora zbog svih napora koje tokom godine ulažu u vođenju kuće i porodice kada završe sa poslom na radnom mestu - kaže sagovornik Telegrafa.

Ideja o slobodnom danu najviše smeta upravo ženama.

Žene u Beogradu sutra skaču protiv 8. marta: Štrajk pripadnica nežnijeg pola okupiraće ceo grad

- Mi se borimo za radna prava i želimo da 8. mart obeležimo radno, da podsetimo državu i društvo da se borimo za ista prava, za jednakost, za jednake plate, protiv nasilja...Naša radna obaveza je da osvestimo sve - kaže Milkana Pavlović iz Udruženja žena "Peščanik".

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    8. mart 2018 | 12:55

    U Rusiji je danas neradan dan za žene

  • mama

    8. mart 2018 | 12:56

    I u ono vrjeme su radile skraceno do 12 pa im se napravi pijanka na poslu poslje...mislim bilo je uzasno

  • ZUR SK

    8. mart 2018 | 15:37

    izvinite u Rusijije 8 mart je drzavni praznik praznuju svi i zene i muskarci i ne rade do ponedeljka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA