Brnabić najavila dobar početak godine: BDP u januaru bio 4,2 odsto

Prema njenim rečima, javni dug je sada na oko 57 posto, a cilj je da u perspektivi bude ispod 45 posto, kada bi Srbije postala potpuno stabilna

  • 1

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je 2018. godina jako dobro krenula i da je prema obrađenim podacima u januaru bruto društveni proizvod iznosio 4,2 odsto.

Pada javni dug Srbije: U novembru otplaćeno još 750 miliona dolara

- Mi završavamo prvi kvartal u martu za sada imamo tačne podatke iz januara 2018. Krenulo je jako dobro, to pred nas postavlja nova očekivanja. Mi imamo brutio društveni proizvod u januaru 4,2 odsto, a za ovu godinu smo planirali 3,5 posto - rekla je Brnabićeva za TV Pink.

- Od Republičkog zavoda za statistiku dobili smo podatke da je ukupna spoljna trgovinska razmena 21,6 posto veća u odnosu na januar prošle godine, tako da odličan januar da nastavimo i svaki dan dajemo sve od sebe kako bi ovakve trendove nastavili, jer su to veoma značajni pomaci za Srbiju - rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, javni dug je sada na oko 57 posto, a cilj je da u perspektivi bude ispod 45 posto, kada bi Srbije postala potpuno stabilna.

Foto: PIxabay.com

Brnabićeva je istakla da je u prethodnoj godini 900 miliona evra izvoz iz IT sektora, čime je premašio tradicionalne grane, poljoprivredu, drvnoprerađivačku industriju, i postao stvarno jak sektor, sa jakim rastom.

- Predsednik Vučić je postavio cilj od milijardu i 500 miliona evra do 2022. godine, kada je napravljen ministarski IT savet. Tada je rečeno da to nije realno, ali mi ovaj najnoviji trend pokazuje da ćemo mi čak i pre 2022. dostići taj cilj ako ovako nastavimo - rekla je predsednica vlade.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Prema njenim rečima, i dolazak u Srbiju nemačkog Kontinentala sa istraživačkim i razvojnim centrom pokazuje koliko mi imamo potencijala i to se sve spaja u sliku koja veoma dobro izgleda.

Brnabićeva je ukazala i na značaj kreativne industrije, navodeći da je u ovom trenutku peta najveća grana koja doprinosi rastu i da u 65 posto kompanija u tom sektoru rade mladi ljudi između 25 i 44 godine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA