≫ 

Sve razlike između originalnih i falsifikovanih novčanica: Ovi detalji ukazuju na to da su pitanju lažne pare (FOTO)

Pojavljuju se i falsifikati koji se sastoje iz dva dela - jedan deo je originalan, a drugi ne

  • 3

Zamućenost, nejasni detalji, nedovoljno precizne crte lica na portretu, samo su neke od smernica koje mogu da nam ukažu da u ruci držimo falsifikovanu novčanicu.

Ovo su 3 najčešće LAŽNE NOVČANICE u Srbiji

U prva tri meseca ove godine otkriveno je 1.182 falsifikovanih dinarskih novčanica vrednih 1,15 miliona dinara. Među njima se našlo najviše hiljadarki, ali i onih od 500 i 2.000 dinara.

Falsifikati su zamućeniji (gore falsifikat, dole original), Foto: Telegraf

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju da falsifikovane novčanice građani najčešće mogu prepoznati na osnovu zamućenog izgleda.

- Štampani detalji nemaju jasan izgled, što se najlakše može uočiti na glavnom motivu na licu novčanice, portretu, a zatim i na drugim detaljima. Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled - objašnjavaju u NBS.

Portret nije dovoljno jasan (levo falsifikat, desno original), Foto: Telegraf

Oni napominju da je falsifikovana novčanica u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke, reljefne, štampe, koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko portreta i teksta NARODNA BANKA SRBIJE u ćiriličnoj i latiničnoj verziji koji se nalazi uz levu i desnu ivicu.

- Usmeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svetlosti vodeni žig koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku, često ne postoji, a u slučajevima njegove imitacije prikazuje izgled portreta bez jasnih i preciznih kontura, zamućenih detalja i deformacije pojedinih karakteristika - kaže kažu u Narodnoj banci Srbije.

Vodeni žig nema izražene detalje (levo falsifikat, desno original), Foto: Telegraf

Takođe, zaštitna nit kod falsifikata je često imitirana isprekidanim lepljenjem svetlo sive folije ili sivom bojom čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju, takođe usmeravanjem novčanice u pravcu izvora svetlosti. Kod originala zaštitna nit se ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu sa mikro tekstom dinar, ćirilicom i latinicom naizmenično celom dužinom niti.

Zaštitna linija isprekidana i nema teksta na njoj (levo falsifikat, desno original), Foto: Telegraf

- Kinegram (hologram) kod falsifikata je najčešće imitiran termičkim lepljenjem sive folije na kojem je utisnuta nominalna oznaka koja se u velikom broju slučajeva može uočiti pri prvom kontaktu sa ovakvom novčanicom - objašnjavaju u NBS.

Hologram je samo siva folija (levo falsifikat, desno original), Foto: Telegraf

Kod originala se na njemu uočava i efekat duginih boja, promenom položaja novčanice. Proveru novčanice nikada ne treba vršiti ispitivanjem samo jednog njenog dela, jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela - jedan deo novčanice je originalan a drugi falsifikovan.

Vodenog žiga skoro da ni nema (levo falsifikat, desno original), Foto: Telegraf

- Drugi deo je falsifikovan i pripojen, zalepljen, na originalni deo novčanice, tako da se u celini gledano radi o falsifikatu. Radi lakšeg prepoznavanja navedenih i drugih karakteristika na falsifikovanoj novčanici - kažu u NBS.

VIDEO: Zaplenjena kradena roba za kopanje kriptovaluta

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    20. april 2018 | 15:47

    Ja većinu krupnih novčanica podižem sa bankomata, ako mi banka uvali falsifikat onda to nije moja odgovornost.

  • Kole

    20. april 2018 | 17:18

    Na ovim slikama su falsifikati jasniji od originala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA