Evo šta možete da uradite ako niste zadovoljni svojim upravnikom zgrade

Rad i ispunjenje obaveza profesionalnog upravnika može da proverava i komunalni inspektor iz opštine u kojoj upravnik radi

  • 6

Krov u stambenoj zgradi prokišnjava, fasada sa zgrade otpada, lift se često kvari i prođe dosta vremena dok se popravi, a sve ovo su poslovi koji su u nadležnosti profesionalnog upravnika zgrade i njihova obaveza je da sve ove probleme reše u najkraćem mogućem roku.

Tek izabrani upravnici zgrada podnose ostavke: Previše obaveza, malo para i problematične komšije teraju rukovodioce

Na spisku Privredne komore Srbije, koja izdaje licence za profesionalne upravnike zgrada, trenutno ima 699 osoba. Uslov za dobijanje licence je završena najmanje četvorogodišnja škola, kao i položen ispit za sticanje licence. Ispit se sastoji od pismenog i usmenog dela. Pismeni deo ispita ima 40 pitanja, dok usmeni deo ima najmanje po tri pitanja iz svake tematske oblasti.

Naknada za polaganje ispita, izdavanje licence i upis u registar iznosi 15.600 dinara. Kamatica je istraživala šta raditi kada profesionalni upravnici ne vode računa o zgradi kojom upravljaju i stanari nisu zadovoljni njihovim radom.

Kako su nam objasnili u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za to postoje dva rešenja, ili da se donese odluka o raskidu ugovora o upravljanju ili da se od organizatora profesionalnog upravljanja traži neka druga osoba koja će obavljati taj posao.

Ipak, oni savetuju da, čim se pojavi prvi problem sa profesionalnim upravnikom treba prvo da se razgovara, da se utvrdi jasan razlog zbog koga

su stanari zgrade nezadovoljni.

- Sve eventualne primedbe na rad profesionalnog upravnika stanari bi trebalo u ime skupštine stambene zajednice kao organa upravljanja koji odlučuje o svim pitanjima od interesa za stambenu zajednicu, da upute profesionalnom upravniku ili organizatoru profesionalnog upravljanja sa kojim imaju zaključen ugovor o upravljanju zgradom. Moguće je da se u pojedinim situacijama, koje ukazuju na određeno postupanje profesionalnog upravnika, radi i o nedostatku jasne komunikacije, preciznog dogovora ili saglasnosti po određenim pitanjima između skupštine stambene zajednice i profesionalnog upravnika, što je prevashodno uslov da se poslovi upravljanja zgradom obavljaju na što efikasniji način - kažu u ovom ministarstvu.

Za rešenje problema postoje dve solucije; Foto: Shutterstock

Ipak, ako ni razgovor ni opomena ne reše problem stanari zgrade mogu i da smene upravnika zgrade. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada predviđa da se profesionalni upravnik razrešava na isti način koji je predviđen za izbor.

- Da bi se profesionalni upravnik razrešio neophodno je da o tome bude doneta odluka na osnovu 2/3 glasova članova skupštine stanara. Nakon razrešenja stanari zgrade moraju da donesu odluku o izboru novog profesionalnog upravnika ili izaberu komšiju koji će raditi taj posao - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Oni i dodaju da rad i ispunjenje obaveza profesionalnog upravnika može da proverava i komunalni inspektor iz opštine u kojoj upravnik radi. Takođe, profesionalni upravnik može i da ostane bez licence. Ona se oduzima u slučaju povrede profesionalnih standarda i normativa profesionalne odgovornosti, što se utvrđuje vođenjem postupka pri sudu časti koji organizuje Privredna komora Srbije. Za sada ni jedan profesionalni upravnik nije izgubio licencu.

(Telegraf.rs/Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa Bogdanovic

    7. septembar 2022 | 15:24

    Poštovani, Stanjem u 109.Novoj 37/18 u Višnjici,u potkrovlju.Doslo je do prokišnjavanja i kada pada kiša,spavam na podu jer je krevet mokar.I zidovi su puni vlage Kada sam to rekla upravniku,tražio je saglasnost stanara za sanaciju i nije je dobio.Predlazem mu da samo zameni prošle tegule,a krov neka se menja kada se steknu uslovi.Trazio je od mene da nadjem majstora i našla sam.Tegulw mogu da se završe za jedan ddan.Takodje treba da se suzbije vlaga nastala u stanu.On i dalje traži od mene da pregovaram sa majstorom,alu ja imam obaveze na poslu.Obracala sam se i komunalnoj inspekciji,uzalud. Veliki je problem.Ypravnik,koji se nije ni predstavio kaže da će mi blokirati br.Zivem ga vikendom,kad je na godišnjem odmoru,kad vozi... Ko može da mu pomogne da rešimo ovaj problem za koji nisam kriva?Živim sama sa cerkom

  • VeronikaStar

    18. oktobar 2022 | 16:07

    Nas upravnik ne radi nista, kada ga zovete zbog necega, on kaze evo bas sam to sada uradio. To sam poslao komunalnoj inspekciji. Kada mu trazite taj email na uvid on ga ne poseduje. Nema sastanaka, nema izvestaja, popravke i manje i vece radi na svoju ruku. Kome covek da se obrati vise. Nije poenta da samo menjamo upravnike, ima li neko ko bi taj posao radio posteno i odgovorno.

  • Vlada Stanojkovic

    15. decembar 2022 | 10:17

    Zivim u Brace Barisica 13 u Batajnici.Nas profesionalni upravnik ne radi bas nista.Sastanke odrzava jednom u tri meseca kada mu sednemo na glavu da zelimo sastanak.Od svega sto trazimo obicno ne dobijemo nista.Sada je sam sebi podigao cenu svojih usluga bez najave .Dugovanja stanara nije uspeo da naplati vec dve godine a za sebe uzima redovno nenamenski novac ,jer kaze da mora od necega da zivi.Sta da radimo i kome da se obratimo za pomoc?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA