Projekat vredan 4,7 miliona evra donosi velike promene u poljoprivredi: Brnabić i Mirović obišli kanal za navodnjavanje kod Subotice (FOTO)

- Radovi će biti gotovi krajem jula- rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović

  • 1

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, posle obilaska radova na izgradnji regionalnog podsistema za navodnjavanje "Tisa-Palić" kod Subotice, da će na kraju mandata vlade koju vodi poljoprivreda u Srbiji izgledati potpuno drugacije i biti optornija na vremenske prilike i klimatske promene.

Razbijamo ekonomski mit: Ko je zapravo najveća svetska sila?

Ona je naglasila da se sada navodnjava svega tri odsto poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, a da će na kraju mandata njene vlade biti najmanje osam odsto, odnosno pod navodnjavanjem će biti oko 100.000 hektara umesto sadašnjih 24.000.

- Jedna od strašnih stvari koja opisuje neprofesionalnost i nemarnost kojima se vodila poljoprivreda - sramota je da u 21. veku imate samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta pod navodnjavanjem - rekla je Brnabić.

Kako je rekla, posledice prošlogodišnje suše pokazale su u kojoj meri poljoprivreda nije opremljena da se nosi sa klimatskim promenama što je bio povod da se krene sa intenzivnim razgovorima kako promeniti pravac razvoja srpske poljoprivrede kako bi bila što otpornija za vremenske nepogode.

Tome svakako doprinose i sistemi navodnjavanja, poput regionalnog podsistema za navodnjavanje "Tisa-Palić" koji je jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Abu Dabi fonda u Vojvodini.

Ana Brnabić i Igor Mirović u obilasku radova na izgradnji regionalnog podsistema za navodnjavanje "Tisa-Palić"-Foto: Vlada Srbije

Radovi na tom podsistemu vredni su 4,7 miliona evra, a taj podsistem snabdeva se vodom iz reke Tise i deo je regionalnog hidrosistema Severna Bačka.

- U okviru tog Fonda finansira se 14 projekata - 11 u Vojvodini i tri u Centralnoj Srbiji. Drago mi je što sam čula da će ovih 11 projekata biti gotovo do kraja godine, a da je u pripremi još 18, koji će biti finansirani iz istog fonda - rekla je premijerka.

Podvukla je da je, osim navodnjavanja, važna i elektrifikacija polja, kako bi se struja dovela do svake njive, kao i nabavka radarskih protivgradnih sistema, kako bismo se automatski zaštitli "da ne pretpostavljamo kako idu oblaci".

Brnabić je i ovoga puta ukazala na značaj digitalizacije u poljoprivredi, podsetila da je pre nekoliko meseci otvorena prva digitalna farma u Srbiji, gde poljoprivrednici određenim danima mogu da dođu i upoznaju se na novim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako je najavila, u septembru bi trebalo da bude postavljen kamen temeljac za zgradu Biosens institute u Novom Sadu.

Kanal za navodnjavanje Tisa-Palić-Foto: Vlada Srbije

Dodala je i da će predstavnici tog Instituta uskoro u Briselu potpisati sporazum o korišćenju podataka sa satelita, gde se nalaze svi podaci o kvalitetu zemljišta, vlaznzosti…, što će omogućiti stručnjacima da savetuju naše poljoprivrednike kako da primene nova znanja.

- To treba da guramo iz sve snage, jer Srbija može da bude evropski šampion u poljoprivredi - istakla je Brnabić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je sa premijerkom obišao radove kod Subotice, rekao je da će radovi na podsistemu “Tisa-Palić” biti završeni do kraja jula.

Dodao je da je pokraijna obezbedila sredstva za pripremu projektne dokumentacije.

Igor Mirović-Foto: Vlada Srbije

- Kada se završi projekat, očekujemo da na 50.000 do 60.000 hektara imamo pripremljenu osnovu kako bi poljoprivrdni proizvođači mogli da povlače vodu do njihovih površina - rekao je Mirović.

Kako je naveo, prošlogodišnja suša bila je velika opomena pa će morati više da se radi na prevenciji, navodnjavanjem, uz elektrifikaciju polja i dodatne podsticaje za one koji žele sopstvene sisteme za navodnjavanje, radi zaštite njihovih površina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA