≫ 

Koliko košta jedno "halo" iz inostranstva? Konkretna pravila za telefoniranje u romingu, da ne biste dobili račun u vrednosti auta

Pripazite na roming, jer se može dogoditi da vam zbog preskupog telefoniranja presedne godišnji odmor

  • 8

Ukoliko se sa plaže javite prijateljima da im u dva minuta prenesete utiske, taj razgovor, u zavisnosti od zemlje u kojoj letujete, može da vas košta i do 720 dinara.

I da samo kažete "halo" koštaće vas do 360 dinara, jer se svaki sekund u započetom minutu tretira kao ceo minut. Telefonski operateri savetuju svima koji planiraju letovanje u stranim zemljama da obrate pažnju na cenovnike rominga, jer se može dogoditi da im zbog preskupog telefoniranja presedne godišnji odmor.

U to se uverila i jedna Beograđanka koja je zbog računa od 210.000 dinara, koji je neplanirano napravila na godišnjem odmoru, bila primorana da proda automobil.

ISKLJUČITE INTERNET

Na odmoru nikome nije potrebno da ima stalan pristup internetu, zato isključite opciju za prenos podataka dok ste na odmoru i internet koristite isključivo kada "nahvatate" Wi-Fi. U današnje vreme to ne bi trebalo da bude težak posao, jer svaki kafić nudi ovu opciju. Ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala, a prenos podataka nije deaktiviran, telefon će se automatski prebaciti na internet i naplatiti vam ga po roming tarifi.

Koristite Wi Fi, Foto: Pixabay.com

INFORMIŠITE SE

Pre nego što krenete na put informišite se o cenama kod vašeg operatera. Na sajtu svih operatera postoji detaljan spisak cena poziva, sms-ova i interneta u zavisnosti od dela sveta u koji putujete.

KUPITE ROMING PAKET

Ukoliko vaš operater nudi mogućnost kupovine roming paketa za zemlju u koju putujete, proverite cene i ukoliko procenite da vam obim usluga koje nude odgovara, to bi mogla da bude jeftinija varijanta.

Proverite cene razgovora na moru, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

PRIPAZITE NA GOVORNU POŠTU

Ukoliko koristite govornu poštu, isključite je pre polaska na put, jer se prijem i preslušavanje govorne pošte tarifira kao dolazni i odlazni poziv. To znači da bi i samo preslušavanje poruke moglo mnogo da vas košta.

NE PROVERAVAJTE STANJE

Slanje SMS poruke za proveru stanja na računu kod nekih operatera se tarifira kao slanje sms poruke u romingu. Zato se suzdržite od proveravanja stanja dok te na odmoru.

UPOZNAJTE SVOJ TELEFON

Mnogi pametni telefoni sadrže aplikacije koje zahtevaju vezu sa internetom kao što je, na primer, automatsko ažuriranje softvera, aplikacija ili elektronske pošte. Zbog toga bi bilo dobro da isključite opciju automatskog ažuriranja podataka.

VIDEO A dodatne troškove možete sprečiti čuvajući sam telefon od oštećenja:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA