≫ 

Premijerka najavila pomoć pčelarima: U pogon za skupljanje meda u Rači biće uložen milion evra (FOTO)

Ona je podsetila na to da je posle Novog Zelanda, najkvalitetniji med na svetu u Srbiji, koja je i rekorder po broju košnica po glavi stanovnika

  • 3

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Rači postavljanju kamena temeljca za izgradnju pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SOPS) "Naš med", i tom prilikom poručila da pčelari mogu da budu primer za sve druge poljoprivrednike u borbi za domaći agrar.

Brnabić je istakla da će u novi pogon biti uloženo približno milion evra, i najavila podršku države u tom poslu.

Pčelari su primer za sve u našoj zemlji za to šta može da se uradi kada se proizvođači udruže i ne odustaju, istakla je ona i podsetila na to da je posle Novog Zelanda, najkvalitetniji med na svetu u Srbiji, koja je i rekorder po broju košnica po glavi stanovnika.

Foto: Promo

Premijerka je objasnila da će se u novom pogonu u Rači, koji bi trebalo da bude završen za 150 dana od početka radova, skupljati med iz čitave Srbije, naglasivši da je pčelarstvo jedna od grana koje treba da vuku Srbiju napred.

Foto: Promo

SOPS, kako je navela, čuva tradiciju pčelarstva u Srbiji koja je duža od 120 godina, okuplja sve pčelarske organizacije i čini je 10.000 pčelara širom zemlje.

Prema njenim rečima, svi poljoprivrednici mogu da uče od pčelara koji su pokazali kako se, zahvaljujući udruživanju i zajedničkoj borbi, može odoleti svim ucenjivačima.

Foto: Promo

Pčelari su, kako je naglasila, prava snaga među poljoprivrednicima u Srbiji, jer je SOPS odlučio da ne zavisi ni od koga i da suzbije nelegalnu konkurenciju.

Ovo udruženje je novac za novi pogon sakupilo od članarine, pri čemu je raspisalo konkurs u kojem su učestvovale 32 lokalne samouprave i na kojem je pobedila opština Rača, koja je ponudila najbolje uslove, precizirala je Brnabić.

Foto: Promo

Ona je navela da je napravljeno zajedničko preduzeće, čiji je vlasnik 80 odsto lokalna samouprava, a 20 odsto SOPS.

Predsednica Vlade je najavila da će ponovo doći u Raču kada bude završen pogon, iz kojeg će med biti plasiran ne samo na domaće, već i na inostrano tržište.

Foto: Promo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da bez pčelarstva nema poljoprivrede i da je novi pogon u Rači velika stvar za ovu lokalnu samoupravu.

Predsednik SOPS-a Rodoljub Živadinović iskazao je zahvalnost državi i lokalnoj samoupravi na pomoći pčelarima, i podsetio na to da je u vreme kada je Aleksandar Vučić bio premijer počela borba protiv falsifikata meda.

Foto: Promo

On je, ističući da su pčelarima na raspolaganju subvencije koje daje država, uputio poziv svima onima koji se ovim poslom bave da iskoriste podršku države kako bi što više proizvođača izvozilo med.

Polaganju kamena temeljca prisustvovala je i ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Foto: Promo

Premijerka se ranije danas sastala i sa predsednikom opštine Rača Nenadom Savkovićem, a sastanku su prisustvovali Nedimović i Đukić Dejanović.

Nakon polagana kamena temeljca, Brnabić je posetila izložbu meda i na poklon dobila teglu meda i knjigu.

VIDEO Mladi robotičari i pobednički robot kod premijerke:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • malinar

    25. jun 2018 | 16:57

    Izvisicete kao i mi malinari, pod izgovorom ima meda uskladistenog nemamo kome da ga izvezemo pa cete lupati tegle o asfalt kao i mi gajbe sa malinama, batalite pcele, pasos i EU za boljim zivotom

  • AG

    25. jun 2018 | 16:39

    Jadne pčele skupljaju za sebe a ljudi im to uzmu jer je slatko,razlog je samo sladak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA