• 1

Plaćanja mobilnim telefonom zauvek menjaju bankarstvo: Banke u Srbiji se plaše nebankarskih rivala (FOTO)

Revidirana direktiva o platnim uslugama (PSD2) omogućava trećim licima da pružaju finansijske usluge, bilo da su u pitanju fintek kompanije ili giganti kao što je Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon

  • 1

Banke u Srbiji su skeptične u pogledu otvaranja svojih platnih kanala nebankarskim kompanijama da ih koriste za pružanje usluga plaćanja klijentima, što predviđa nova evropska regulativa - Revidirana direktiva o platnim uslugama (PSD2) koja treba da bude u potpunosti implementirana krajem 2019.

Ako vam ukradu platnu karticu, menjaju se pravila: Ovo su sve novine u bankarskom sistemu

- Polovina bankara u Srbiji smatra da njihove digitalne usluge (kanali plaćanja) nisu dovoljno dobre i da neće moći da izdrže konkurenciju u narednim godinama, zbog čega je potrebno da pod hitno preduzmu akciju i slede primer nordijskih zemalja - kaže za Tanjug Danijel Doderlajn, izvršni direktor i osnivač norveške fintek kompanije Auka.

Na ovaj veoma zanimljiv zaključak ukazali su rezultati istraživanja te kompanije, u kojem je učestovalo 2.000 evropskih bankara, među kojima i bankari sa srpskog tržišta, a koje je danas prezentovano na panel diskusiji pod nazivom "Mobilna plaćanja u Srbiji: prošlost, sadašnjost i budućnost", čiji su domaćini bili ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i kompanija Auka.

Danijel Doderlajn Foto: Promo

Doderlajn ističe da će banke u Srbiji morati da se otvore za nove izazove i da se prilagode promenama koje donosi evropska direktiva PSD2.

Ta regulativa, kako pojašnjava, omogućava trećim licima da pružaju finansijske usluge, bilo da su u pitanju fintek kompanije ili giganti kao što je Gugl, Epl, Fejsbuk i Amazon.

Tržište Srbije je, prema rečima Srđana Novakovića, direktora Digitalnog centra Adiko banke, spremno za instant-plaćanja.

Od oktobra ove godine će, kako navodi, sve banke u Srbiji biti u obavezi da se prilagode novom zakonu, što će omogućiti da svaka transakcija može da se obavi u bilo kom trenutku i da mora biti izvršena u roku ne dužem od 10 sekundi.

Danijel Doderlajn, Auka Foto: Promo

- To je velika prednost u odnosu na ostale zemlje u regionu. Mi smo među prvim zemljama u regionu koje će imati ovakvu regulativu i gde su zaista sve banke u obavezi da takve naloge izvršavaju. Mislim da je Srbija u dalekoj prednosti u odnosu na zemlje regiona - kaže Novaković.

Prema njegovim rečima, to će pružiti mnoštvo mogućnosti, pre svega na planu mobilnih plaćanja, gde će "verovatno neke aplikacije preuzeti dominantnu ulogu kada su ovakve vrste plaćanja u pitanju".

- Klijenti će to prihvatiti, ali ne radi se samo o klijentima. Radi se i o prodavcima, velikim igračima, kao i bankama koje moraju da se udruže i lansiraju najbolju, jednu mobilnu aplikaciju koja će biti prihvatljiva klijentima. Mislim da je to izvodljivo i moramo da budemo brzi jer klijenti žele da imaju jednostavno rešenje direktno na mobilnom telefonu, pre no da koriste platne kartice - dodaje Novaković.

Miloš Polovina tokom govora Foto: Promo

S njim se slaže i Miloš Polovina, predsednik Odbora za digitalno bankarstvo u Udruženju banaka Srbije:

- Ako banke bude zajedno u ovome, možemo uspeti. Bankarstvo će se promeniti. Sve banke u Srbiji imaju volju, ali im je potrebna i dozvola. Srbija je često bila pilot zemlja za ovakve promene.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    Ako je Kosovo nase kako alanci mogu da mu zabrane da udje to je meni sasvim suludo zaci mi se zavaravamo da je nase.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima