≫ 

Prislone nam čitač uz džep i skinu pare s kartice: Da li je stvarno tako lako ukrasti nekome novac? (FOTO) (VIDEO)

Pitali smo kartičarske kompanije da li je ovo realna opasnost

  • 19

Na društvenim mrežama se brzinom metka proširio video koji nam pokazuje koliko lako možemo da postanemo žrtva prevare ukoliko u novčaniku imamo karticu za beskontaktno plaćanje.

Na snimku koji je uplašio svakoga od nas vidimo kako je dovoljan samo jedan čitač kartica u pogrešnim rukama, pa da ostanemo bez najmanje 1.500 dinara, koliki je najčešći limit za provlačenje plastike bez PIN koda.

7 situacija u kojima ne treba da koristite karticu za plaćanje - čak iako mislite da je bezbedno

Pitali smo kartičarske kompanije da li je ovo realna opasnost?

Za ovu krađu je lopovima potrebno samo nekoliko sekundi, a mogu da vam skinu sve sa računa (VIDEO)

- Ne, nije. Nije bilo zabeleženih slučajeva ovakvih zloupotreba beskontaktnih platnih kartica u realnim okolnostima, uprkos glasinama i šalama na društvenim mrežama, a sve zahvaljujući višeslojnim fizičkim i softverskim mehanizmima zaštite - rekli su Telegrafu u kompaniji Masterkard.

Oni objašnjavaju da beskontaktna tehnologija koristi sigurnosne mehanizme kao što su EMV čip, šifriranje podataka, kao i kreiranje jednokratnih sigurnosnih kodova za svaku transakciju. 

- Ti kodovi se ne mogu ponovo iskoristiti za neku drugu beskontaktnu transakciju putem iste kartice. Na ovaj način se garantuje da će jedna transakcija biti naplaćena samo jedanput, čak i ako se kartica slučajno prisloni na terminal više puta - kažu u ovoj kompaniji.

Beskontaktna transakcija se može obaviti isključivo prislanjanjem kartice direktno na terminal, ili u njegovu neposrednu blizinu, najviše do udaljenosti od četiri centimetra.

Takođe, POS terminal na kome se vrši beskontaktno plaćanje mora da bude registrovan kod trgovca ili poslovnog lica zahvaljujući čemu svaka transakcija može da bude vidljiva.

Od 1.500 dinara pa naviše potreban je PIN kod, Foto: Profimedia

- Drugim rečima, ukoliko bi neko pokušao da izvede ovakvu prevaru, prvo bi morao da bude registrovano poslovno lice što bi prevaru učinilo lako uočljivom za banke i za vlasti - objašnjavaju u Masterkardu.

Naravno, to ne znači bi trebalo da se opustimo i da ne brinemo. PIN i CVC2 kodove nikada ne bi trebalo da otkrivamo drugima, da ih zapisujemo i nosimo u novčaniku zajedno sa karticom. Ukoliko je to moguće trebalo bi aktivirati opciju za SMS obaveštenja kod banke koja nam je izdala karticu, kako bismo redovno pratili mesečne izvode iz banke.

Svaka beskontaktna kartica može da se koristi i za standardne (kontaktne) i beskontaktne transakcije, tako da korisnici mogu da odaberu opciju koja im više odgovara, ali banka ne može da ukine funkciju za beskontakno plaćanje na platnoj kartici.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ulcinjanin

    31. jul 2018 | 09:12

    Kupite faradejeve vrećice i mirni ste, blokiraju sve vrste elektro i magnetnih zraka. Odlične su i za ključeve vozila. Ima ih na Aliexpress

  • ANTI VUCIC

    31. jul 2018 | 10:43

    Nije ovo bas ovako kako ovaj cica prikazuje ovo je namesteno . Kao prvo trebalo bi da bude u njegovom djepu sama kartica bez novcanika a ne sa novcanikom da bi ovo uspeo. Kada i gde su sanse da ti ovo neko uradi nikada. Ja licno nenosim ni karticu platnu vise. Inam aplikaciju od banke u telefonu i svugde placam ca telefonom direktno. Ovo je sam zaplasenje naroda. I da bi narod placo kes parama da bi oni mogli te pare za druge stvari upotrebiti i da izbjegnu porez . Nije to tako kako cica pokazije. Ja 10 godina ovam placan nikada niko nista

  • Ivica

    31. jul 2018 | 09:12

    To vazi samo do nakupa do 15 evra ne treba pin a vise od 15 evra ako je racun onda moras da ukucas pin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA