≫ 

Nove tarife za muzički dinar: Koliko će plaćati vlasnici lokala, autobusa, brodova, vozova, pozorišta i bioskopa (TABELA)

Od prevoznih sredstava najskuplje je puštati muziku u avionu, najjeftinije u minibusu

  • 44

Bilo da se muzika pušta za mušterije koje čekaju da budu uslužene, tokom vožnje ili pre početka predstave ili filma, to košta, a od 1. septembra na snagu stupaju nove tarife za naplatu muzičkog dinara kojima se određuje koliko će za note od 1. septembra plaćati vlasnici hotela, autobusa, aviona, brodova, pozorišta, bioskopa i bilijar sala.

Koliko će ko mesečno odvajati za muzički dinar zavisi prvenstveno od grada u kome posluje i od veličine prostora, odlučile su kolektivne organizacije za zaštitu autorskog prava Sokoj, OFPS i PI. Najniži mesečni trošak za puštanje muzike u holu ili recepciji iznosi 105 dinara i plaćaće ga vlasnici objekata do 50 kvadrata u najsiromašnijim krajevima Srbije.

Pao Dinkićev "MUZIČKI DINAR": Ustavni sud Srbije ga proglasio nevažećim!

Sa druge strane, za vlasnike lokala u centru Beograda koji pesmama upotpunjuju atmosferu hola koji se prostire na 1.000 kvadrata, mesečni izdatak ići će preko 13.000 dinara, što na godišnjem nivou iznosi oko 160.000 dinara.

Cena muzičkog dinara, Foto: Telegraf

Najskuplje tarife plaćaće preduzetnici u centru Beograda, Bačkoj Palanki, Beočinu, Boru, Valjevu, Vrbasu, Vršcu, Kanjiži, Kragujevcu, Lajkovcu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Pećincima, Požarevcu, Senti, Staroj Pazovi, Subotici, Užicu i Čačku.

Muzički dinar, Foto: Telegraf

Sa druge strane, najniže iznose na ime muzičkog dinara plaćaće oni koji posluju u Babušnici, Beloj Palanki, Bojniku, Bosilegradu, Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Golupcu, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu, Malom Zvorniku, Medveđi, Merošini, Preševu, Prijepolju, Svrljigu, Surdulici, Trgovištu i Tutinu.

Tarife za muzički dinar, Foto: Telegraf

Od prevoznih sredstava najskuplje je puštati muziku u avionu, gde za mesec dana mora da se izdvoji 1.980 dinara. Cena za autobus, voz i brod je ista i iznosi 990 dinara mesečno, s tim što se za voz povećava za toliko za svaki prikačeni i ozvučeni vagon.

Treba napomenuti da su na ovaj način cene približno  vraćene na nivo iz 2013. godine, kao i da su mnoge tarife i jeftinije nego tada, čime su kolektivne organizacija za zaštitu autorskih i srodnih prava, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu našli najpravičniji model za korisnike.

Detaljni spisak tarifa po gradovima i kvadratima možete pogledati ovde. 

VIDEO: Željko Joksimović otkriva koliko je hotelskih soba promenio za hiljadu koncerata

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тако је

    21. avgust 2018 | 17:28

    Плата кафе-куварице и чистачице у Сокоју је 70 хиљада,остале да не помињем,само удрите народ по ушима.

  • Miša

    21. avgust 2018 | 16:42

    Haha. Još malo i maštu će nam naplaćivati.

  • ....

    21. avgust 2018 | 16:37

    A koliko ce placati pevaci i pevacice?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA