• 3

Velika potražnja za ogrevnim drvetom: Srbi se sve više vraćaju cepanicama, ali ih najneefikasnije koriste

Stručnjaci kažu da bi upotreba ogreva mogla da prođe i jeftinije i efikasnije

 • 3

U većem delu zemlje potražnja za ogrevnim drvetom je, kažu, dvostruko veća nego lane. To ne čudi, jer je grejanje na drva godinama najjeftinije. Stručnjaci kažu da bi moglo biti i 20 odsto jeftinije da se pravilno koristi.

Prema procenama, trećina domaćinstava se greje na čvrsti ogrev i to sve više na drva, jer su i jeftinija i čistija od uglja.

Brže do novca: Zapisnik o saobraćajnom udesu sada se direktno šalje osiguravajućim društvima

Seča drveća zbog ogreva Foto: Pixabay

U traganju za jeftinijim grejanjem pojedini su odjavili grejnje iz toplana i vratili se ogrevnom drvetu. Građanima je isplativije i od struje i gasa.

- Može da kupi tri metra, može da kupi pet metara, može tri-četiri puta na rate, a gas ne može da se plati na rate, već mora svakog meseca od redovnog primanje i to mu je kraj - kaže Zoran Urošević iz Jagodine.

I računica Agencije za energetiku pokazuje isplativost, ako domaćinstvo ima savremeni šporet, koji efikasnije greje, i ako cena ogrevnog drveta ne prelazi 4.500 dinara.

Pelet još nije dovoljno zaživeo Foto: Wikipedia/Petrov

- Ukoliko neko prelazi sa centralnog grejanja, gde se grejao ceo stan i plaćao za ceo stan i sada koristi drvo gde će grejati jednu ili dve prostorije, definitivno će ga mnogo manje koštati, ali će imati slabiji kvalitet grejanja - objašnjava Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Istraživanja potvrđuju da Srbija u poređenju sa zemljama regiona najneefikasnije koristi ogrevno drvo i količinski ga najviše troši jer se loži sirovo drvo, puno vode.

Stručnjaci savetuju građane da kupuju ogrev u maju i aprilu, kada su cene najniže.

Raste nelegalna seča šuma Foto: Pixabay

- Domaćinstvo, kada bi koristilo samo prosušeno drvo koje je stajalo šest meseci i duže, potrošilo bi negde između 16 i 21 odsto manje drveta, u odnosu na domaćinstva koja koriste sirovo drvo - napominje profesor Branko Glavonjić sa Šumarskog fakulteta.

Zbog veće tražnje raste i nelegalna seča šuma. Od početka godine samo u šumama kojima gazduju "Srbijašume" bespravno je posečeno 5.000 kubnih metara.

Najviše kradenih drva iz privatnih šuma ima u prometu na teritoriji Kragujevca, Vranja, Knjaževca, okoline Beograda i na pravcu od Loznice ka Šapcu.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ĆU 035

  11. septembar 2018 | 10:33

  Jeste drvo najjeftiniji energant ali se šume uništavaju krađom,sprega kradljivaca i policije je jaka tako da privatne šume nestaju,učiniti nešto treba.

  17
  2

  Podelite komentar

 • ....

  11. septembar 2018 | 10:45

  Sume su pluca Zemlje.Sve manje suma dovodi do pojacanog efekta staklene baste i veceg zagrevanja zemlje sto dalje proizvodi sve jace i nasilnije oluje.

  13
  2

  Podelite komentar

 • Baskijan

  11. septembar 2018 | 13:09

  Iam Srbija suma puno, svako drugo selo je zaraslo u sumu tako da ovi sto se sekiraju da li ce biti drva nema potrebe da brinu.

  7
  4

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA