≫ 

Još jedna prevara onlajn trgovaca: Upozoravaju nas da ne vraćaju novac, iako imamo po zakonu 14 dana da odustanemo od kupovine

Trgovac je dužan da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana raskida ugovora vrati potrošaču sav plaćeni novac

  • 2

Ukoliko kupujete robu preko interneta imate pravo da je u roku od 14 dana vratite bez ikakvog objašnjenja, iako će mnoge firme koje na ovaj način nude svoje proizvode pokušati da vas ubede u suprotno.

Napravili smo vodič za reklamacije i rešenja: Koji su najčešći problemi sa kupljenom robom koji izluđuju i kako izaći na kraj sa trgovcima?

Sve je više firmi koje nude robu preko sajtova, Fejsbuk ili Instagram stranica. Mnoge od njih posluju po zakonima, ali takođe je sve više onih koje ispod proizvoda koji nude stavljaju obaveštenje "Ne vraćamo novac".

Printskrin

To ne samo što nije pošteno, već je i nezakonito, jer svako ko kupi nešto van prodavnice, bilo da je pazario preko interneta, kataloga ili na nekoj promociji, ima zakonski rok od 14 dana da se predomisli, da kupljeno vrati i da u istom roku dobije novac nazad.

Printskrin

Ne samo da kupac ima pravo da vrati kupljeno, već prodavac sam ima obavezu da ga o toj mogućnosti sam obavesti.

- Uz robu koju isporučuje, trgovac je dužan da dostavi potrošaču račun, obrazac za odustanak od ugovora i predugovorno obaveštenje, zatim garantni list ukoliko je ugovorena garancija, kao i uputstvo za upotrebu i montažu na srpskom jeziku ukoliko je reč o isporuci tehničke robe - stoji u zakonu.

Printskrin

Ukoliko potrošač iskoristi svoje pravo i odustane od kupovine, trgovac je dužan da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana raskida ugovora vrati potrošaču sav plaćeni iznos.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    14. septembar 2018 | 19:50

    Pa ako je napisao da ne vraca novac i ne treba da vrati

  • Trgovac

    14. septembar 2018 | 19:50

    Što bi ovo funkcionisalo kad u Srbiji mnogo toga ne funkcioniše,tržište će eliminisati one kojima su pravila slaba strana ali vreme mora prođe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA