• 0

Nekada livada, a sada luksuzni kvadrati od 2.000 evra: Našli smo stari beogradski Monopol, a onda smo napravili sasvim novi

Slika Beograda mnogo se promenila od 80-ih godina, pričaju stručnjaci

  • 0

Nekada davno Beograd je imao svoj Monopol. Na tabli ove društvene igre sa starim nazivima ulica, od kojih većina davno nije u upotrebi, porodice su gradile kućice i hotele, a danas je ova požutela tabla najbolji pokazatelj razvoja i rasta prestonice.

Krenimo od dva crvena polja na kojima je podizanje nekretnine te 1980. godine bilo najjeftinije. U pitanju su Šumice i Dušanovac, delovi grada u kojima je danas potrebno izdvojiti ozbiljan novac za kupovinu stana.

Najskuplja nekretnina na prodaju nije ni na Dedinju, ni na Senjaku, već u selu kod Beograda, a glava boli od cene

Nedeljko Malinović, stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije "Legat", objašnjava da se slika Beograda dosta promenila od 80-ih godina.

- Dedinja, na primer, nema na tom Monopolu jer tada na tom prostoru nije bilo ničega, on je više služio kao letnjikovac za bogate, nego što se na njega gledalo kao na deo grada u kome se živi - objašnjava Malinović.

Tabla beogradskog Monopola, Printskirn: limundo.com

On ističe da su Šumice, Konjarnik i Medaković tada bili samo livade.

- Generalno, preko plavog mosta ništa nije postojalo. Na Dušanovcu pogotovo, to je tada bila periferija grada, a danas je tamo kvadrat prilično skup. Nije to ništa čudno, ako pogledamo još malo u prošlost videćemo da je na mestu Slavije nekada bila bara na kojoj su ljudi pecali - kaže sagovornik Telegrafa.

Među jeftinijim lokacijama za gradnju u starom beogradskom monopolu su i Južni bulevar i Ulica Maskima Gorkog.

- Južni bulevar bio je dosta jeftin, jer se nalazi u nekoj dolini, u rupi. Međutim, u poslednje vreme je mnogo zgrada izgrađeno na ovom prostoru, a zbog bolje povezanosti sa gradom postao je dosta skup, pa u ovom delu grada kvadrat ide čak i do 2.000 evra. I Ulica Maksima Gorkog je postala vrlo primamljiva i privlačna za život - kaže Malinović.

Monopol iz 80-ih, Printskirn: limundo.com

On kaže da bi današnji monopol sigurno među skupljim lokacijama morao da ima Senjak, potez od Knez Mihajlove do Dušanove, ali i deo Voždovca koji je vremenom postao vrlo atraktivan.

Sa druge strane, Dušanovac bi sa trona najjeftijije lokacije smenili Krnjača, Petlovo Brdo i Kotež.

- Krnjača je i sada neuređena, zato je tako jeftina, a jako je blizu grada. Borča je, sa druge strane, mnogo uređenija, ali je dalja, pa su skuplji i stanovi. Realno je očekivati da će u budućnosti grad dodatno da se proširi, prvesntveno na takozvani "Treći Novi Beograd" kod Borče, ali će tu biti potrebno nasuti zemljište peskom, što će samo gradnju značajno otežati i poskupeti - kaže Malinović.

Telegraf je za sve vas osmislio napravio najnoviji monopol prema trenutnom stanju na tržištu:

Gde biste vi "posadili" prvu kuću? Foto: Shutterstock, Telegraf

Kako su kotirane ulice na starom beogradskom Monopolu (u monopolskim dinarima): 

Šumice - 6.000
Dušanovac - 6.000
Južni Bulevar - 10.000
Maksima Gorkog - 10.000
Slavija - 16.000
Bulevar JNA - 14.000
Cara Nikolaja - 14.000
Trg Karađorđevih ustanika- 20.000
Savska - 18.000
Nemanjina - 18.000
29. novembra - 24.000
Balkanska - 22.000
Kralja Milana - 26.000
Trg Republike - 26.000
Vasina - 26.000
Trg Nikole Pašića - 32.000
Bulevar Recvolucije - 30.000
Dečanska - 30.000
Terazije - 60.000
Knez Mihailova - 60.000

VIDEO: Evo zašto je Beograd grad misterija

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima