• 9

Najbogatiji u Srbiji troše 1.407 evra više od najsiromašnijih: Svetska banka ukazala na veliki jaz u našoj zemlji

Cilj ovog izveštaja je da ukaže na sve veće podele između onih koji imaju dobrobit od novog sistema i onih koji se u njemu osećaju zapostavljeno

  • 9

Srbija mora da poboljša tržište rada, poreski sistem i socijalnu politiku kako bi sprečila sve veći rast nejednakosti, smatra Svetska banka.

Promene koje se trenutno dešavaju u Srbiji slične su onima koje su zahvatile Zapadnu Evropu i pokazuju da u zemlji dolazi do polarizacije na tržištu rada - poslovi koji nisu rutinski i koji sa sobom nose ozbiljne zadatke rastu, dok rutinski poslovi koji se umnogome oslanjaju na automatizaciju se smanjuju.

Službenika Svetske banke napali psi lutalice dok je džogirao u Skoplju: Iz straha je skočio i povredio nogu, a onda se oglasila i njegova firma

Ovaj izveštaj pokazuje da je mogućnost onih koji su rođeni 1980-ih godina da steknu visoko obrazovanje dva puta manja, nego za one koji su rođeni 1940-ih. Cilj ovog izveštaja je da ukaže na sve veće podele između onih koji imaju dobrobit od novog sistema i onih koji se u njemu osećaju zapostavljeno.

Rođeni 1980-ih imaju manje mogućnosti da svi dobiju isto obrazovanje, Foto-ilustracija: Flickr/Rafael, Wikimedia/Водник

Nejednakost je izražena unutar Srbije, po regionima.

- Prosečna razlika u potrošnji domaćinstva između najbogatijih i najsiromašnijih iznosi 1.407 evra.

Prostorni jaz ne postoji samo u potrošnji po domaćinstvu, već i u drugim oblastima, kao što su, na primer, PISA testovi. Rezultati ovog testiranja pokazuju da je 2015. godine razlika između ruralnog i urbanog stanovništva bila jednaka jednoj školskoj godini.

Siromaštvo u Srbiji je opalo, pokazuju podaci Svetske banke. Ekspanzija srednje klase je smanjena. Dok je udeo siromašnih u populaciji značajno opao od 2000 do 2015. godine, udeo srednje klase, odnosno onih koji žive sa 11 do 28 dolara dnevno, opao je sa 43 odsto, koliko je iznosio u 2008. godini, na 38 koliko je iznosilo 2013. godine.

VIDEO: Kad pare puknu u glavu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    Sami smo krivi !

  • Vosa

    Bolje da niste objavili ovaj podatak. Sad ce politicari i njihovi ortaci tajkuni da s naljute sto je razlika toliko mala pa ce jos manje da placaju radnike!

  • Realno

    Da li neko moze da mi objasni sta je to sto ovi trose EVRO. To nisam nikad video. Kako se to trosi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima