• 4

Od 1. januara 2020. godine paušalce očekuju značajne promene: Način na koji su do sada plaćali porez odlazi u istoriju

Svi oni koji planiraju da registruju svoju samostalnu radnju moći će ubacivanjem određenih elemenata u taj softver da dobiju iznose nekih svojih budućih troškova

  • 4

Realno je očekivati da će automatizacija paušalnog sistema oporezivanja biti od 1. januara 2020, zaključak je poslednjeg okruglog stola, koji su se održavali tokom septembra u okviru "Meseca paušalaca", gde su kroz dijalog do zajedničkog rešenja dolazili državni organi, nevladine organizacije i preduzetnici.

Do kraja nedelje, naime, očekuje se formiranje Radne grupe koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja, dok će se u mesecima nakon toga raditi na modelu reforme i aplikativnom softveru Poreske uprave.

NEPRIJATNA IZNENAĐENJA ZA PAUŠALCE: Nema više napamet plaćanja poreza

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je organizacija koja je inicirala rad na reformi paušalnog oporezivanja u saradnji sa Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša, a predstavnica NALED-a Jelena Bojović kaže da se za tu temu najviše zainteresovala IT zajednica.

Bojović je navela da su paušalci kao najveće probleme u sadašnjem sistemu identifikovali to što započinju delatnost i "žive u neizvesnosti" da li su u sistemu paušalnog oporezivanja ili ne, da im rešenja o porezima i doprinosima kasne mesecima i da zbog kašnjenja tih rešenja gube pravo na zdravstveno i penziono, ali i na dobijanje uverenja o plaćenom porezu.

- Kroz ove dijaloge saznali smo da rešenja ne predstavljaju samo problem za preduzetnike, već i za same poreske inspektore. Ne znam koliko poreskih inspektora radi na ovim rešenjima, ali znamo da godišnje treba obraditi 300.000 rešenja - ukazala je Bojović.

Takođe, dodala je, Poreska uprava ta rešenja utvrđuje na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj zaradi za prethnodnu godinu, a ti podaci, naglašava, stižu tek krajem februara.

Paušalci će znati koliki im je porez, Foto: Pixabay

- Tako da poreski inspektori fizički pre marta ne mogu da daju rešenje, što znači da već u startu kasne tri meseca, hteli ili ne hteli. Zato treba da pronađemo rešenje koje odgovara svima - konstatovala je Bojović.

Do kraja nedelje biće formirana Radna grupa koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja.

- Predlog članova Radne grupe je otišao u Ministarstvo finansija i za sada postoji načelna saglasnost da se ta grupa formira. Očekujemo da će biti formirana do kraja nedelje i da od oktobra krenemo da radimo na dizajniranju rešenja koji će podrazumevati izmenu uredbe o kriterijumima za paušalno oporezivanje, jer mislimo da je to ključni element za buduću reformu i automatizaciju sistema - rekla je Bojović.

Prema njenim procenama, promena pravnog okvira i automatizacija sistema paušalnog oporezivanja realna je od 1. januara 2020.

- Očekujem da ćemo tada rešenja dobijati na mobilnoj aplikaciji, kao i da ćemo putem mobilnog telefona moći da plaćamo poreske obaveze - optimistična je Bojović.

Predstavnik Poreske uprave Danijela Jakovljević izrazila je nadu da će izrada takvog aplikativnog softvera ukloniti probleme sa kojima se trenutno suočavaju paušalci, ali i poreski inspektori.

- Svi oni koji planiraju da registruju svoju samostalnu radnju moći će ubacivanjem određenih elemenata u taj softver da dobiju iznose nekih svojih budućih troškova. Oni će, na taj način, pre nego što počnu da obavljaju delatnost znati svoje troškove i moći će da odluče da li će registrovati delatnost ili ne - objasnila je Jakovljević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    Nemamo kanalizaciju, a ona o digitalizaciji...

  • Nadj Sandor

    Trebalo bi se pozabaviti radom na crno. Pre svega zaposlenih u javnim upravama i javnim preduzećima pa onda najlon pijace zatim internet prodaja. A što kasne rešenja kriva je uprava. Brate radite a ne uzmete klince po ugovoru pa ih urnišete a vi šalala.

  • Daska

    Bravo. Ugusite IT industriju novim poreskim promenama. Unistite jedinu stvar koja funkcionise u ovom oluku od zemlje. Svaka cast. Samo napred. Cist novac iz inostranstva upumpavamo u drzavni promet ali ne, nije dovoljno sto uzimate preko 60% na platu nego hocete i pausalce da oterate. Necu da vam dam. Palim i mnogi ce, a ovde ce ostati talog da se divi fontanama i novogodisnjoj rasveti. Ali vama je to i zelja, sta ce vam kulturan i obrazovan covek kada ste ispod njega. Ostace nepismeni i krezavi pa cete imati ko da vam se divi. Napred Srbijo, na dobrom si putu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima