Možemo postati region pobednika: Brnabić očekuje privredni rast iznad 4 odsto (FOTO)

Branbić je naglasila je cilj da se u Srbiji fokus investicija prebaci sa radno intenzivnih na investicije zasnovane na inovacijama i novim tehnologima, kao i istraživanju i razvoju

  • 1

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila danas, na otvaranju Samita 100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi, da veruje da ceo region uključivanjem u procese digitalne transformacije može postati ''region pobednika''.

A gde je pečat? Za privredu u Srbiji od danas u istoriji (FOTO)

- Čvrsto verujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i celog reigona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom - poručila je Brnabić.

Istakla je da ceo region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu.

- Ovo je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, na kojem radim svaki dan. Verujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obeležena digitalizacijom, ovo može biti region pobednika i prethodnika u inovacijama i primeni novih tehnologija u privrednom rastu - istakla je Brnabić.

Brnabić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dodala je da je Srbija po tom pitanju na jakom dobrom putu.

Branbić je naglasila je cilj da se u Srbiji fokus investicija prebaci sa radno intenzivnih na investicije zasnovane na inovacijama i novim tehnologima, kao i istraživanju i razvoju.

- Kao i na izvoz proizvoda i usluga baziranih na znanju i globalnoj konkuretnosti naših kompanija. Zato moramo dalje da menjamo poslovno okruženje, pre svega kroz reformu pravno-poreskog sistema, kao i da radimo na daljem povezivanu region, uklanjanjem barijera za razmenu znanja, roba i usluga - kazala je ona.

Brnabić navodi da je od početka rada ove vlade investirano oko 850 miliona evra u putnu i železničku infrastrukturu i da se nastavlja razvoj strateške saobraćajne mreže.

Premijerka kaže da se ubrzano radi na jačanju digitalnih kompetencija i da će zahvaljujući kreditu EIB biti uloženo oko 60 miliona evra u naredne tri godine u infrastrukturu za start ap i inovacione kompanije, istraživanje i razvoj, laboratorije i naučne projekte.

Podsetila da se uvodi elektronska uprava u sve segmente, kao i da je elektronska uprava odgovor vlade na potrebu za efikasnijim i transprentnijim javnim uslugama.

Od kraja oktobra, u Srbji će zahvaljujući naporima NBS biti omogućena i instant plaćanja.

Najavila je da će se u aprilu 2019. godine održati u Beogradu i regionalni Digital samit sa uglednim godstima iz regiona , Evrope i sveta.

Brnabić kaže da nijedna vlada ne može sama da transformiše društvo bez aktivnog učeća poslovnih lidera i pozvala ih da daju predloge i ideje, ali i da više sarađuju sa naukom i institutima.

Istakla je da treba da budu hrabri u osvajanju novih tržišta i tehnologija i da u novom digitalnom dobru ne vide sebe samo kao lidere regiona već i kao posloven lidere Evrope i sveta.

- Da prvi razvijate tehnologije koje ćete izvoziti u celom svetu. Naš region već ima takve kompanije u raznim industrijama, pre svega u softverskoj. Imamo i svetski važne kompanija i institute u oblasti genetike, biotehnologija, digitalne poljoprivrede i blokčejna - istakla je premijerka.

Poručila je da moramo da budemo mnogo hrabriji i odlučniji kada je reč o nama i našem mestu u svetu.

Brnabić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

PRIVREDNI RAST U 2018. GODINI BIĆE IZNAD 4 ODSTO

Brnabić je izjavila da će privredni rast Srbije u 2018. godini biti iznad četiri odsto.

Brnabić je na otvaranju Samita 100 biznis lidera rekla da je privredni rast naše zemlje u prvoj polovini godine bio 4,85 odsto, po čemu se Srbija svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

- Do kraja godine očekujemo rast od 4,2 odsto, tako da ćemo u svakom slučaju imati za ovu godinu rast iznad dva odsto - kazala je premijerka.

Podsetila je da je Srbija na Duing biznis listi SB na 43. mestu, što je naša najbolja pozicija ikada, SB lider u oblasti reformi u jugoistočnoj evorpi.

- Srbija je privukala prema izvestaju Fjnenša Tajmsa prvukla čak 12 puta više direktnih stranih investici nego što se očekuje od ekonomije naše veličine i po tome smo prvaci sveta u konkurenciji od 94 zemlje širom sveta - naglasila je Brnabić.

Dodala je da su javne finansije stabilizovane i da imamo treću godinu zaredom suficit u budžetu.

Takođe, Srbja ima javni dug ispod 60 odsto BDP-a, a nezaposlenost je smanjena sa 24 na 12 odsto.

- Sada svu pažnju možemo da usmerimo na rast i transframciju sprske privrede - naglasila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    1. oktobar 2018 | 17:15

    Pobednici dobijaju medalje ili spomenike, sta li cemo "mi" kad pobedimo dobiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA