• 0
 ≫ 

Od sada je dovoljan samo broj mobilnog telefona da bismo nekome uplatili novac: Upravo je počelo da funkcioniše instant plaćanje

 ≫ 

Danas se uvodi instant plaćanje, najsavremeniji sistem. NBS im produžila rok do 1. aprila 2019. zbog zamene tehnologija

  • 0
Novac, dinari, hiljadarke, plaćanje, brojanje para, mobilni telefon

Foto: Pixabay, A. Nalbantjan

Od danas u 10 sati u Srbiji se aktivira instant plaćanje. Sve uplate putem novog sistema za plaćanja u bankama na računu primaoca novca videće se istog trenutka, u roku od nekoliko sekundi. Ovo će važiti u bilo koje doba dana i noći, tokom cele godine.

U NBS je "Novostima" rečeno da je testiranje funkcionalnosti ovog najsavremenijeg platnog rešenja na svetu sa bankama započeto u junu ove godine i da nikakvi značajniji problemi u fazi testiranja nisu uočeni. To ukazuje da su banke ozbiljno shvatile svoje obaveze i izvršile potrebnu pripremu.

Od sutra počinje "instant" plaćanje: Plata će od sad legati na račun vikendom, praznicima i noću

- Od danas će u sistem biti uključene 24 od 28 banaka. Preostale banke priključiće se u sistem kasnije, tj. do 1. aprila 2019. Reč je o bankama koje ispunjavaju uslove za izuzeće, odnosno kod kojih je u toku ranije planirana zamena core informacionog bankarskog sistema ili statusna reorganizacija. Iz razloga stabilnosti rada sistema, podzakonskim aktom omogućeno im je kasnije priključenje - kažu u NBS.

Ipak, kako "Novosti" saznaju, a u Narodnoj banci Srbije potvrđuju, četiri banke, od ukupno 28 koliko ih ima, sa instant plaćanjem počeće posle ovog roka. Reč je o Banci Intezi, Erste, Vojvođanskoj i Pireus banci.

Sada ćemo moći da uplaćujemo na račun preko broja mobilnog telefona, Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

U centralnoj banci ističu da su banke dužne da od danas omoguće najmanje jedan kanal za izvršavanje instant transfera odobrenja, dok će od 1. aprila 2019. morati da omoguće instant plaćanja na svim kanalima na kojima inače omogućavaju izvršenje platnih transakcija svojim korisnicima.

Instant plaćanje omogućava prenos novčanih sredstava, u dinarima, do primaoca u roku od samo nekoliko sekundi, pri čemu će sistem raditi 24 časa dnevno svih 365 dana godišnje, kroz odgovarajući kanal koji mu banka omogući: m-banking, e-banking i šalter.

Instant plaćanje će svoju primenu imati i putem posebnih aplikacija na mobilnim telefonima kupaca - upotrebom QR koda. Ovaj vid plaćanja banke će morati da omoguće najkasnije do 1. aprila 2019. godine. Kupcima će biti dovoljno da svojim mobilnim telefonom skeniraju QR kod trgovca i tako obave plaćanje, bez novčanika i platne kartice.

Centralna adresna šema biće još jedna od dodatnih usluga. Ona omogućava korisniku da samo na osnovu poznavanja broja mobilnog telefona primaoca novčanih sredstava izvrši plaćanje, bez potrebe da zna broj njegovog računa.

- Na primer, dete nema novca za taksi u novogodišnjoj noći i zato pozove roditelja, koji upotrebom mobilnog telefona šalje novac, a dete posle toga plaća taksisti korišćenjem svog telefona i QR koda ili CAS servisa, u zavisnosti od toga šta taksista koristi za prijem bezgotovinskih instant plaćanja. Sve se završava za nekoliko sekundi - objašnjavaju u NBS.

SVE PROVIZIJE NA SAJTU

NBS će danas na svojoj internet-stranici objaviti i spisak naknada koje banke naplaćuju za uslugu instant plaćanja. Tako pojedine, koje ne naplaćuju provizije za naloge izdate putem elektronskog bankarstva, neće naplaćivati ni nove instant naloge. Uvidom u tarifnike nekoliko banaka, provizija za instant nalog za uplatu na šalteru je jedan odsto, minimalni iznos je 60 dinara, a maksimum 5.000 dinara. Pojedine banke izjednačavaju instant plaćanje sa onim što je sada poznato kao hitan nalog. U jednoj od njih provizija je minimalnih 150 pa do maksimalnih 8.000 dinara.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok