≫ 

Od danas je plaćanje karticama značajno jeftinije: Uskoro ćemo svuda moći da plaćamo plastikom, a moguća su i pojeftinjenja

Trgovci će imati pravo i da zamole kupca da plati karticom koja im stvara najniže troškove.

  • 1

Plaćanje platnim i kreditnim karticama od danas je znatno jeftinije. Naknada koju trgovci koji u radnjama imaju pos terminale plaćaju bankama snižena je nekoliko puta i iznosi od 0,2 do 0,3 odsto, što u teoriji znači da bi u narednom periodu moglo da dođe i do snižavanja cena robe.

Više od 60 odsto plaćanja u Srbiji obavlja se karticama, pa ipak mnogi mali trgovci nisu želeli da omoguće ovaj način plaćanja jer im je bio preskup. Zato je Narodna banka Srbije donela zakon kojim se ove naknade smanjuju sa 2 odsto na 0,2 za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice.

O čemu se radi? Kada u prodavnici plaćamo račun karticom, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod tog trgovca plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču.

U praksi, taj trošak se prevaljuje na trgovce, koji ga ugrađuju u cenu robe i usluga, tako da u konačnom ishodu, ceh plaćaju potrošači.

Iako ova odredba počinje već danas da se primenjuje, dat je prelazni period od šest meseci u kom naknade mogu da iunose 0,5 za debitne i 0,6 za kreditne kartice.

Plaćanje karticama biće jeftinije, Foto: Freeimages/tnimalan

- Ova zakonska rešenja prvenstveno štite interese malih trgovaca, zanatlija i malih radnji koji imaju slabiju pregovaračku poziciju u odnosu sa bankama u pogledu troškova prihvatanja platnih kartica koji su im nametnuti, čime su destimulisani da omoguće plaćanja platnim karticama na svojim prodajnim mestima, pa prihvataju samo plaćanja gotovinom - kažu u NBS.

Osim toga, banke su dužne da trgovcima ponude trgovačke naknade pojedinačno za različite brendove i različite vrste kartica, koje se na tržištu značajno razlikuju. Trgovci će moći da analiziraju raspoložive podatke i iskoriste ih za pregovore s bankom o snižavanju trgovačke naknade.

Trgovcima je omogućeno da izaberu platne kartice koje prihvataju na prodajnom mestu, u zavisnosti od troškova koje pojedine kartice nose.

Ukoliko odluče da ne prihvataju neke kartice imaće obavezu da javno istaknu koje tačno kartice ne primaju, a imaće pravo i da zamole kupca da plati karticom koja im stvara najniže troškove.

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HAJ

    17. decembar 2018 | 17:13

    Smanjila narodna banka ali trgovci sigurno nece .Opet potrosaci placaju njihov bezobrazluk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA