Odzvonilo kupovini tehnike na svake dve godine: Uređaji više neće smeti da rade samo do isteka garancije

Proizvođači tvrde da su predložena pravila popravke previše striktna i da će otežati inovacije

  • 0

Evropska unija planira da uvede takozvano "pravo na popravku", odnosno seriju predloga koji bi naterali proizvođače da prave kvalitetnije i samim tim dugotrajnije uređaje, za koje bi postojali rezervni delovi i koji bi mogli lakše da se popravljaju.

BBC prenosi da je stvarno frustrirajuće da kupite uređaj koji je neupotrebljiv ako se pokvari nakon isteka garancije, već možete samo da kupite novi, zbog čega će uskoro građani EU i pojedinih delova SAD dobiti "pravo na popravku". Evropski predlog odnosi se na rasvetu, televizore i velike kućne aparate, a plan EU razmatra i 18 američkih država.

Postoje brojni razlozi zbog kojih su se evropski zakonodavci odlučili na ovakav potez. Pre svega, između 2004. i 2012. godine, sa 3,5 odsto uređaja koji su se pokvarili u prvih pet godina upotrebe, došlo je do povećanja na 8,3 odsto, a analiza je pokazala da je više od 10 odsto bačenih veš mašina staro manje od pet godina.

Veš mašine traju po pet godina, Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Jedna druga studija pokazala je da će kvalitetniji model veš mašine, posle dvodecenijske upotrebe, smanjiti emisiju ugljen-dioksida, zbog odsustva potrebe za njenom zamenom.

Proizvođači tvrde da su predložena pravila popravke previše striktna i da će otežati inovacije. Oni su naveli da nacrt zakona ograničava pristup tržištu i da odstupa od međunarodno prepoznatih praksi. Aktivisti za zaštitu potrošaca žale se da je Evropska komisija omogućila firmama da kontrolišu proces popravke, insistirajući da većinu uređaja moraju popravljati profesionalni majstori koje kontrolišu proizvođači.

- Time se nezavisnim majstorima ograničava pristup rezervnim delovima i informacijama, pa ne mogu sebi da priušte popravljanje - navodi Evropski biro za zaštitu životne sredine.

Proizvođači kao kontra argument navode bojazan da će neovlašćeni serviseri oštetiti uređaje koje pokušavaju da poprave i potencijalno ih učine opasnima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA